A banán sokak kedvence, különösen a téli időszakban. Azonban sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy a gusztusosan kinéző banán rövid időn belül megbarnul, megpuhul, így a szemetesben köt ki. De vajon mit tehetünk, hogy minél kevesebb banán kerüljön kidobásra? A titok a tárolásban rejlik! Azonban arra is van ötletünk, ha megtörtént a baj, és a banán túlérett!
Így tárold a banánt!
A legtöbben a konyhapulton tárolják a gyümölcsöket, így a banánt is. Ráadásul a gyümölcsök ilyenkor egymásra vannak halmozva, ami miatt nagy mennyiségű etilén szabadulhat fel, ami a gyors érést és romlást eredményezi. A banán ráadásul hírhedt arról, hogy nagy mennyiségű etiléngázt termel, így gyorsabban romlik, és más gyümölcsök romlását is felgyorsítja.
A banánt tehát mindenképpen önmagában, más gyümölcsöktől távol tároljuk - tudjuk meg a noklapja.hu cikkéből. De az sem mindegy, hol tartjuk, ugyanis a legjobb helyen a hűtőben van. Habár az igaz, hogy a banán héja sokkal gyorsabban barnul a hideg hatására, azonban a hűtőben való tárolása nagymértékben csökkenti az etiléngáz termelődését. Így annak ellenére, hogy a banán kívül barna lesz, a gyümölcs belseje sokkal tovább marad szilárd és friss.
Ezt tedd a túlérett banánnal
A túlérett banánt is nagyon sok mindenre lehet használni.
A túlérett banán is nagyon finom lehet. Fotó: Pixabay
1. A babák például banánt vennének, ha tehetnék. Éppen ezért a bébiételekben nagyon jó helye van az érett, könnyedén pépessé tehető banánnak. Természetesen nem a már romlásnak induló, szinte folyékony banánra gondolunk! Az érett banán édes íze ráadásul elveszi más, a baba által talán kevésbé kedvelt zöldség ízét, így jobb étvággyal fogja megenni az egészséges tápot.
2. A túlérett banán tökéletes helyettesítő alapanyag olyan süteményeknél, ahol egész tojást kell használni. Brownie-k, pudingok és muffinok esetében is nyugodtan helyettesíthetünk egy tojást banánnal. Ezáltal a cukor mennyiségét is bátran lecsökkenthetjük, hiszen jóval édesebb lesz a sütemény, mintha tojást használnánk a banán helyett.
3. De készíthetünk a túlérett banánból banánkenyeret, turmixot, banánfagyit vagy akár dzsemet is.
A banándzsem hozzávalói:
1 kg banán, amely a héja nélkül körülbelül 75 dkg, 1 mokkáskanál citromsav és 10 dkg cukor.
A banánt pépesítsük, majd adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Keverjük fel, majd tegyük fel főni, és folyamatos kevergetés mellett főzzük a forrástól számított 15 percig, amíg kellően sűrű lesz. Tegyük sterilizált üvegekbe, csavarjuk rá a tetőt, majd forrón fordítsuk fejjel lefelé, hogy teljesen csíramentes legyen és sokáig elálljon. Ezután pedig száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ezért egyél sok banánt
1. A banán kalóriadús, így rengeteg energiával tölt fel minket. Akkor is számíthatunk rá, amikor komolyabb betegségen estünk át, hiszen segít, hogy visszanyerjük az elvesztett erőnket és testsúlyunkat.
2. A banán gazdag káliumban és magnéziumban, így sokat tehetünk vele a vérnyomásunk szinten tartásáért, és a szívünk egészségéért is.
3. A banán antacid-hatásának köszönhetően megvéd minket a gyomorfekélytől. Mivel megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját, megvéd a gyomorsav túltermelődésétől is.
4. Hasmenés esetén is számíthatunk rá, hiszen segít visszaszerezni az elvesztett káliumot.
5. Sok pektint tartalmaz, mely jó hatással van az emésztésre és segítséget nyújt székrekedés esetén is.
6. Triptofán tartalma javítja a kedélyünket.
7. Ráadásul minél érettebb a banán, annál több TNF (tumor nekrózis faktor) van benne. A TNF egy rákellenes anyag, mely segít leküzdeni az abnormális sejtburjánzást a testben.
8. Egy banánnal fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünk 15%-át.
9. Sőt, a banán segít edzésben tartani minket. Fokozza az izmok működését, továbbá természetes módon juttatja a szervezetet szénhidráthoz, antioxidánsokhoz és egyéb tápanyagokhoz.
A banán még az edzésben is segít. Fotó: Pixabay
10. Magas vastartalmának köszönhetően hemoglobin termelést idéz elő, így segít leküzdeni a vérszegénységet.
+ 1. De nem csak mi, hanem a növényeink is hálásak lesznek neki, hiszen a reszelt banánhéj nagyon jó táptalaj a palánták számára, és még a levéltetveket is elűzi!
Az érett, vagy az éretlen banán az egészségesebb
Az éretlen banánban található keményítő és pektin segít normál keretek között tartani a vércukorszintünket, és segít a bélrendszer és az emésztés megfelelő működésében, továbbá magasabb a rosttartalma is, mint az érett banáné.
Az érett banán cukortartalma magasabb, így a vércukorszint megugrásához is vezethet a fogyasztása. Azonban az érett banánban jóval több az antioxidáns és az érett banánt könnyebben feldolgozza a szervezetünk is.
Nem csak a banán, a héja is nagyon hasznos
A banán héja nagyon értékes, de nem a saját szervezetünk számára, így eszünkbe se jusson megenni azt! A legjobb, ha bio banánt vásárolunk, és annak a héját használjuk fel, különben számos vegyi anyag kerülhet a növényeinkbe, amire nincs szükségük. A banánhéj ugyanis remek, káliumban gazdag, szerves trágya, amelyet ha jól előkészítünk, kiváló tápanyagot biztosíthat a növényeink számára.
Az érett banán szárított héja körülbelül 12%-nyi ásványi anyagot tartalmaz, melynek nagy része kálium, de jelentős a magnézium- és kalciumtartalma is, kis mértékben pedig nitrogén és kén is található benne.
A bio banán héját késsel vágjuk apró darabokra. Ezután hagyjuk a levegőn megszáradni. A trágyázáshoz a friss vagy száraz banánhéjdarabokat dolgozzuk be a talajba, a gyökerekhez. A banánhéjat nagyon kedvelik a rózsák és a virágos évelők, melyek általa jóval egészségesebbek lesznek és több virágot fognak hozni. Mivel a bio banán héjából készült trágyának a nitrogéntartalma nagyon alacsony, egész évben használhatjuk a növényekhez, melyeknél körülbelül 100 gramm a megfelelő adag.
De a szobanövények sem maradnak ki. A bio banánhéjból készített folyékony trágyával táplálhatjuk őket, melyhez ugyanúgy vágjuk fel a bio banánhéjat, majd amikor elkészült 100 g, főzzük fel körülbelül 1 liter vízzel, és hagyjuk állni a keveréket egy éjszakán át. Azután szűrjük le, hígítsuk fel 1:5 arányban vízzel és a kapott lével öntözzük a szobanövényeinket.
De még a leveleiket is át tudjuk tisztítani, ha a bio banán héjának belsejével áttöröljük azokat. Ettől szép fényük is lesz, és kevésbé tapad rájuk a por. Sőt, még a bőrből készült cipőink is hálásak lesznek érte, ha a banán belsejével áttöröljük azokat!
A banán tehát igazán hasznos, főleg, ha nem a szemétbe kerül!