A fejlődő országokban ugyanis több millió ember nem elsősorban az élelmiszerek hiánya, hanem azok nem megfelelő vitamin- és ásványianyag tartalma miatt szenved alultápláltságban. A terhes anyák esetében ezeknek az anyagoknak a hiánya különösen veszélyes lehet, mivel a magzat, illetve az újszülött rendellenes fejlődéséhez vezethet.
Már sikerült olyan burgonyafajtákat létrehozni, ami a hagyományos fajtákhoz képest 40-80 százalékkal több vasat tartalmaznak – fotó: Shutterstock
A CIP igazgatója, Dr. Oscar Ortiz meg van győződve arról, hogy mivel a burgonya világszerte a rizs és a kukorica után a harmadik legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszer-termék, annak vassal, cinkkel és vitaminokkal való dúsítása széles tömegek étrendjében hozhat lényeges javulást, és így nagy lépést jelentene a probléma megoldásában.
A program végrehajtásához a perui génbankból mintegy 200 burgonyafajtát vettek igénybe, és annak végéhez közeledve már sikerült több olyan fajtát létrehozni, amelyek a hagyományos fajtákhoz képest 40-80 százalékkal több vasat tartalmaznak, hektáronkénti terméseredményük azonban a termesztésben lévő fajtákhoz képest alacsonyabb.
A következő lépésben ezeket bőtermő fajtákkal keresztezik, hogy a kedvező összetételű fajták hazamát növelni lehessen. Az ígéretes fajtajelölteket most Afrikában, valamint Bangladesben és Nepálban tesztelik.