A freshplaza.com hírportál a közelmúltban egy meglepő kutatási eredményről számolt be. Az USA-ban működő, medfordi székhelyű Tufts Egyetem kutatói által a közelmúltban publikált tanulmány ugyanis azt állapította meg, hogy a zöldség-gyümölcs fogyasztás alacsony szintje a világ egyes körzeteiben évente összesen mintegy 3 millió ember haláláért tehető felelőssé.

Az orvosok és az emberi  táplálkozással foglalkozó tudósok azt már régóta tudják, hogy a bőséges zöldség-gyümölcs fogyasztás a legbiztosabb út a szívroham megelőzése felé, a közvetlen összefüggést azonban eddig nem sikerült bizonyítani.

A fenti tanulmány szerzői kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett elhalálozások legnagyobb gyakorisággal a kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó országokban, illetve körzetekben fordulnak elő, és azok egyheted részét az elégtelen gyümölcsfogyasztás, egytizenketted részét pedig az elégtelen zöldségfogyasztás okozza.

zöldségfélék

A bőséges zöldség-gyümölcs fogyasztás a legbiztosabb út a szívroham megelőzése felé – fotó: Shutterstock

Victoria Miller, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi intézetének kutatója szerint a zöldség-gyümölcsfélék fogyasztása társadalmi összefogással és a fentiek széles körű tudatosításával világszerte növelhető, ami több millió ember életben tartását teszi lehetővé.