Baromfi
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon 2023 első 18 hetében 2022 azonos időszakához képest.
- a vágócsirke termelői ára 28 százalékos növekedéssel 507,7 Ft/kg-ra emelkedett
- a vágópulykáé 39,5 százalékos növekedéssel 728,2 Ft/kg emelkedett.
Az előző héthez képest érdemben nem változott sem a vágócsirke, sem a vágópulyka termelői ára, ugyanakkor mindkettőnél mennyiségben nagyjából 20 százalékos a visszaesés.
Az Európai Bizottság adatai szerint a 18. héten 269,25 EUR/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára 2023 18. hetében, ami 3,3 százalékos növekedést jelent az előző évihez viszonyítva és szinte centre megegyezik az előző hét átlagárával. Ugyanebben az összehasonlításban Magyarországon 256,04 EUR/100 kg volt. A rendelkezésre álló adatok alapján Európában 2023 18. hetén a 65 százalékos egész csirke Németországban volt a legdrágább (407,7 EUR/100 kg), a legolcsóbb pedig Hollandiában (174 EUR/100 kg).
A 18. héten a csirkemellfilé ára 5,4 százalékkal 2007,1 Ft/kg-ra emelkedett – Fotó: Shutterstock
Az AKI PÁIR adatai szerint ugyanebben az időszakban Magyarországon így alakultak a feldolgozói értékesítési árak:
- a csirkemellfilé ára 5,4 százalékkal 2007,1 Ft/kg-ra emelkedett és egy hét alatt közel 2 százalékot drágult.
- a csontos csirkemellé 1,6 százalékkal drágább, mint egy éve, és 2,1 százalékkal drágább, mint egy hete 1416,1 Ft/kg.
- a csontos csirkecomb 13,1 százalékkal drágább, mint egy éve, és az ára 9,5 százalékkal emelkedett az előző héthez képest: 973,8 Ft/kg
- az előző évhez képest legjobban a csirkemáj szívvel drágult a legjobban (24,5 százalékos emelkedéssel) 951,2 Ft/kg. Az előző héthez képest 1 százalékkal drágább.
Sertés
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 879 Ft/kg hasított meleg súly volt 2023 áprilisában, ami 22 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 22 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 24 százalékkal, a sertéscombé, amely árstopos termék, 6 százalékkal nőtt ugyanekkor – írja jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).
Az adatokból az is kiderül, hogy az "E" minőségi kategóriájú vágósertés átlagára az EU-ban 226,98 EUR/100 kg hasított hideg súlyban, 4,41 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ebben az összehasonlításban Magyarországon 240,3 EUR/100 kg. A vágósertés ára Dániában a legolcsóbb (203,98 EUR/100 kg), a legdrágább pedig Bulgáriában (276,76 EUR/100 kg).
A 18. héten a vágómarha 712 Ft/kg hasított melegsúlyban – Fotó: Shutterstock
Szarvasmarha
A vágómarha termelői ára Magyarországon a 18. héten 712 Ft/kg hasított melegsúlyban. 18,27 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, ugyanakkor 3,23 százalékkal magasabb, mint egy héttel korábban.
Az AKI adatai alapján a fiatal bika (R3 minőségi kategória) vágóhídi belépési átlagára az EU-ban 507,44 EUR/100 kg hasított hideg súlyban, 1,5 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A fiatal bika Lettországban a legolcsóbb (376,79 EUR/100 kg), a legdrágább pedig Spanyoországban (549,22 EUR/100 kg).