Egy kutatásban a szakemberek az úgynevezett bolygódiétás index alapján értékeltek egyes élelmiszereket az emberi egészségre és a bolygóra gyakorolt hatásuk szerint.
A harvardi szakemberek 30 éves utánkövetéssel azt találták, hogy a bolygóbarát ételeket fogyasztók halálozása negyedével alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem ilyen típusú ételeket fogyasztottak.
A kutatók öt kategóriába sorolták azokat az élelmiszereket, amelyekből érdemes válogatnunk a hosszabb élet érdekében:
• teljes kiőrlésű gabonafajták,
• gyümölcsök,
• keményítőt nem tartalmazó zöldségek (mint a karfiol, a brokkoli, a gomba és a paradicsom),
• diófélék,
• telítetlen olajok (mint az olíva-, mogyoró-, dió-, napraforgó-, repce- és kukoricaolaj).
Korábbi kutatási eredményekből is kiderült már, hogy ezen élelmiszercsoportok fogyasztása hozzájárul egészségünkhöz. Például a teljes kiőrlésű gabonafélék kapcsán 3000 férfi bevonásával végeztek kutatást, amely megmutatta, hogy ezek fogyasztása – főleg az idősebbeknél – csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. A krónikus betegségekkel összefüggésbe hozott gyulladásmarkerek is alacsonyabb értékeket mutatnak az ilyen típusú gabonákat fogyasztóknál.
2021-ben szakemberek a napi öt adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztását támasztották alá szakmai érvekkel, mely csökkenti a halálozást, a maximális nyereség pedig éppen az öt adag elfogyasztásával érhető el.
A diófélék előnyét egy 2019-es kutatás határozta meg az elhízás kisebb előfordulásában.
A fenti öt élelmiszercsoport étrendedbe történő beiktatása az eredmények alapján biztosan csak pozitív hatással lehet az egészségedre.
A szakemberek azt ajánlják, hogy próbálj ki új ízeket, haladj lépésenként előre, lehetőleg helyi termelőktől, a közelből származó élelmiszereket válassz, amivel étrended nem csupán egészséges, de bolygóbarát is lesz, és figyelj arra is, hogy az élelmiszer-pazarlást minél jobban visszaszorítsd.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Pixabay