A brazíliai Viçosa Állami Egyetem (UFV) kutatói a brazil dió fogyasztásának hatásait vizsgálták túlsúlyos vagy elhízott nőknél, és a kutatás eredményei szerint a bélszűkületben, szivárgó bél szindrómában és más bélgyulladásban szenvedőknél is javulás lépett fel a brazil dió rendszeres fogyasztásának köszönhetően.

„A brazil dió rendszeres fogyasztása ígéretes kiegészítője lehet egy olyan diétának, amellyel enyhe bélgyulladást kezelünk. Azoknál a túlsúlyos és elhízott nőknél bizonyult hatásosnak, akiknek áteresztő bélbetegségük van és akiknél csökkentették a kalóriabevitelt" – írják a kutatók a tanulmányukban.

A kutatók 46 önkéntes nőn végeztek a vizsgálatokat, akik a testtömegindexük (BMI) alapján túlsúlyosnak vagy elhízottnak számítanak, majd két csoportra osztották őket. Nyolc héten keresztül mindkét csoport korlátozott, diétás étrendet követett – az egyik csoport napi két brazil diót nassolt, a másik csoport nem evett brazil diót.

Mindét csoportnál monitorozták a biomarkereket, és azt találták, hogy a brazil diót fogyasztók között csökkent a bélgyulladás a kontrollcsoport eredményeihez képest.

Ez a dióféle tele van szelénnel, amely többféle módon hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez, többek között az egészséges bélműködéshez is. A szelén jól ismert antioxidáns, mely semlegesíti a káros környezeti hatásokat.

Az immunrendszer erősítéséhez kiváló párost alkot az E-vitamin és a szelén, melyeket együtt érdemes szedni, ráadásul gyulladásgátló hatással is rendelkeznek, ezáltal kontrollálva a szervezetben az oxidatív stresszt. Ez azért fontos, mert az elhízás hajlamos oxidatív stresszt okozni a szervezetben, ami gyulladásokhoz vezet, melyek azután növelik az egyéb egészségügyi problémák kialakulását. A brazil dió azonban segíthet megállítani ezt a folyamatot.

Forrás: noklapja.hu

Forrás: Shutterstock