A holland kormány a laboratóriumi hústermelőkkel együttműködve egy olyan „gyakorlati kódexet" hozott létre, amely – Európában elsőként – lehetővé teszi a laboratóriumban előállítható húsok és tenger gyümölcsei tesztelését még az adott termék engedélyezése előtt – olvashatjuk a foodengineeringmag.com-on.
A holland „Nemzeti Növekedési Alap" ehhez 60 millió euró támogatást biztosít a gyártó vállalatok részére.
Az akció célja az élelmiszer ellátás javítása, és a hagyományos hússal azonos minőségű, a környezet és az emberek károsítása nélkül előállítható, nem állatvágásból származó húsok népszerűsítése, amely – gyártók és az illetékes kormányszervek meggyőződése szerint – egyben jelentősen csökkentheti a éghajlatváltozás negatív hatásait.
Kimutatást nyert, hogy a laboratóriumi húsok termelése 93 százalékkal kevesebb üvegházhatású-gáz kibocsátással jár együtt, ugyanakkor 95 százalékkal kevesebb termőföldet és 75 százalékkal kevesebb vizet vesz igénybe.
A legnagyobb holland gyártó cégek, a Meatable, a Mosa Meat ma már olyan laboratóriumi termékeket képesek előállítani, amelyeket érzékszervi vizsgálattal nem lehet megkülönböztetni a hagyományos húsoktól. Ezek a vállalatok visszajelzéseket fognak gyűjteni az új termékekről, felvilágosítva a potenciális fogyasztókat azoknak a fenntartható mezőgazdaság kialakításában játszott szerepéről.
Indexkép illusztráció: Shutterstock