A farminguk.com a közelmúltban, Európa tejtermelését vizsgálva – a  Rabobank értékelésére hivatkozva – megállapította, hogy annak mennyisége a következő tíz évben akár 20 százalékkal csökkenhet.

szarvasmarha

Gyengült az európai tejszektor jövedelemtermelő képessége – fotó: pixabay.com

Földrészünk észak-nyugati, nagy tejtermelő országai (többek között Németország, Dánia, Hollandia, Belgium, stb.) komoly kihívásokkal néznek szembe a termelésnek a működési hatékonyságot és a pénzügyi stabilitást veszélyeztető csökkenése folytán.

Ebben a körzetben a tejkvóták megszüntetése után tapasztalt pozitív gazdasági tényezők hatására a tejtermelés jelentős növekedése következett be.

Az utóbbi években azonban az új környezetvédelmi szabályozások, a munkaerő hiány és a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai miatt gyengült az európai tejszektor jövedelemtermelő képessége, mivel a vízminőség veszélyeztetése és a fokozódó káros gázkibocsátás miatti korlátozásokat a termelőknek figyelembe kell venniük.

Kedvezőtlenül hat az európai tejtermelésre a kínai tejtermék import erőteljes visszaesése is, amely korábban, egy-két ország esetében a teljes termelésnek mintegy 40 százalékát vette fel.

A Rabobank által készített tanulmány két forgatókönyvet vázol fel, amelyek szerint Európa éves tejkibocsátása 13, illetve 20 százalékkal csökkenhet. Richard Scheper, a Rabobank elemzője elmondta, hogy a fenti kihívások fényében a tejipari vállalatok kénytelenek lesznek a termelést a nagy értékű termékekre, például a speciális fehérjékre, a márkás fogyasztási cikkekre és a sajtokra összpontosítani. Ez részben ellensúlyozná a költségek növekedését, és segítene megőrizni a vállalatok piaci versenyképességét.

Forrás: farminguk.com