A Mars-expedíció egyik legnagyobb kihívása az űrhajósok ellátása friss és vitaminban gazdag zödségekkel. Éppen ezért az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Német Űrkutató Központ (DLR) kutatói a Déli-sarkon arra kíváncsiak, hogyan lehet szélsőséges körülmények között a legrövidebb idő és a legkevesebb energiaráfordítással salátát, uborkát, paradicsomot, paprikát és fűszernövényt termelni – írja a hvg.hu.
Kunyhó az Antarktiszon – Fotó: pixabay.com
Pár hete vetették el az első magokat az antarktiszi Eden-ISS üvegházában és az elmúlt napokban már fogyaszthatók voltak az első saláták, retkek és fűszernövények.
Jess Bunchek a NASA botanikusa, aki a Alfred Wegener Intézet és Helmholtz Sarkvidék- és Tengerkutató Központ által üzemeltetett Neumayer III. állomáson izoláltan töltő tízfős legénység tagja, nemcsak az egyes növényfajok fejlődését és a üvegházi technológiát vizsgálja, hanem azt is, hogy a zord, kietlen környezetben hogyan hatnak a zöld növények és friss terméseik az emberekre. A Déli-sarkon a projekt 2022-ig tart.