„Évente körülbelül 50-80 milliárd forint bevételkiesést jelent a munkaerőhiány, illetve a munkaerő minősége a zöldség-gyümölcs ágazatnak, miközben a szektor termelési értéke 300 milliárd forint” – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
A fiatalok számára már nem vonzó ez az ágazat – fotó: MTI/Balázs Attila
Becslések szerint az ágazatban összesen 140 ezer főállású dolgozik, a részmunkaidős vagy szezonális munkásokkal együtt azonban mintegy 200–250 ezer fő. A szakember elmondása szerint a mezőgazdasági munkák legalább középfokú szakképesítést igényelnének, de az esetek 80-90 százalékában a foglalkoztatóknak betanított munkásokkal kell beérniük, és még belőlük is hiány van.
Fokozza a problémát, hogy a fiatalok számára már nem vonzó ez az ágazat – az alkalmazottak zöme 50 év feletti –, még úgy sem, hogy az elmúlt években jelentősen nőttek a bérek. Mintegy 15–25 százalék közötti a munkaerőhiányra visszavezethető mennyiségi vagy minőségi veszteség.
Egy napszámos az északkeleti országrészben ugyan még csak 8-10 ezer forint körüli bért kap egy napra, az ország középső és nyugati részében azonban már napi 10-12 ezer forint alatt senki nem megy a földekre, és a 15 ezer forint körüli fizetés sem ritka, és mindez a szakképzetlen fizikai munkaerőre vonatkozik.