A DairyX nevű izraeli cég áttörő eredményt ért el a tehéntej nélküli nyúlós sajt előállításában azzal, hogy élesztőtörzsek segítségével kulcsfontosságú tejfehérjéket sikerült létrehozni. A vállalat által kifejlesztett kazeinek micellákká állnak össze, amelyek a sajtok nyújthatóságáért és a joghurtok krémességéért felelnek.

Ezzel orvosolnák a növényi alapú sajtok egyik nagy hiányosságát, ugyanis azokkal kapcsolatban az ízproblémák mellett a legáltalánosabb kritika az szokott lenni, hogy nem tudják imitálni a tejtermékek textúráját.

A DairyX 2027-re várja a hatóságok jóváhagyását, hogy megkezdhesse a tömeges termelést.

A cég szerint a "tehénmentesség" azért lényeges, mert a szarvasmarhatartás jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz: a tejipari munkálatok a szén-dioxiddal, maguk a tehenek pedig metánnal pumpálják tele a légkört.

A DairyX megközelítése, az úgynevezett precíziós fermentáció a növényi alapú tejhelyettesítéssel szemben genetikailag módosított élesztőt használ a tejtermékekben találhatóval azonos fehérjék előállítására. A mesterséges kazein használata így drasztikusan csökkentheti a tejtermékekhez fűződő környezeti hatást: tanulmányok szerint a módszer akár 90 százalékkal kevesebb üvegházgáz-kibocsátással is járhat, ha a visszamaradt élesztőt újra felhasználják; de ha nem, akkor is feleannyira szennyező, mint a hagyományos tejipari megoldások.

A cég fontosnak tartja kiemelni, hogy a mesterséges kazein tehénmentessége által a szarvasmarháknak adott hormonok és antibiotikumok sem kerülhetnek a termékekbe.

Forrás: qubit.hu

Az indexkép csupán illusztráció (Shutterstock)