A legtöbben napraforgóolajban sütik a rántott húst, pedig ami megszokott, nem biztos, hogy a legjobb választás is egyben.

Az olajban sütés

Ez az ételkészítési mód 176–190 fokon történik, amikor az ételt teljesen belemerítjük a forró olajba, melyben annak felülete igen rövid idő alatt átsül, és egyfajta kérget képez, amely már nem engedi be a zsiradékot az étel belsejébe, így az már nem tud olajat magába szívni. Az étel belsejében található nedvesség ugyanakkor gőzzé alakulva szaftossá és ízletessé teszi az élelmiszert.

Nagyon fontos, hogy az olaj elég meleg legyen, hogy az étel ne szívja azt magába, de ne legyen túl forró, mert akkor száraz, kemény lesz a végeredmény. Csakhogy megfelelő hőmérsékletű olajban sütve sem ez a legegészségesebb étel. Azonban tehetünk azért, hogy egy kicsit egészségesebbek legyenek a rántott ételeink.

Mire kell odafigyelni?

Fontos, hogy az olaj legyen minél magasabb füstpontú, illetve a lehető legstabilabb, hogy ne lépjen reakcióba az oxigénnel melegítéskor.

A telített, illetve egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok családjából kerülnek ki azok az olajok, amelyekre a sütéshez szükségünk van; a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó étolajok nem felelnek meg a követelményeinknek, ezek ugyanis magas hő mellett reakcióba lépnek az oxigénnel, és káros vegyületeket alakíthatnak ki.

Milyen olajokat használj?

Ha csak azt veszed figyelembe, hogy ebből a szempontból biztonságosan fogyasztható olajat keress, akkor a kókuszolaj a legjobb választás. Egyes kísérletekben nyolc órán át sütöttek benne ételeket 180 fokos hőmérsékleten, és még így sem alakult ki elfogadhatatlanul magas károsanyag-szint a forró olajban.

Egyesek a zsírban sült ételekre esküsznek, miközben ennek sok ellenzője is akad.

A tisztított vajnak, azaz a gheenek is ideálisak a sütési tulajdonságai, ám ez ára miatt nem lehet az étolaj valós alternatívája. A vaj alkalmatlan e célra: csak tisztított formájában készülhet benne panírozott étel.

Létezik még néhány alternatíva, amely egészségesebb a napraforgóolajnál:

• az olívaolaj hőálló tulajdonságokkal rendelkezik, azonban a melegítés hatására nem kívánt aromája és illata lehet
• az avokádóolaj hasonló az olívaolajhoz, enyhén dióízű, azonban ára magas
• a mogyoróolaj íze semleges, azonban kevésbé egészséges, mint társai
• a pálmaolaj remek választás, íze semleges, de sok etikai aggály merül fel a használatával kapcsolatban.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock