Az olívaolaj az olajfa terméséből kinyert olaj, mely az olívabogyó húsának ledarálásával és az így keletkező folyadék leszűrésével készül. A mediterrán térségben, ahol az olajfa őshonos, az olívaolaj a legfontosabb és legelterjedtebb étkezési zsiradék. Az olívaolaj kiváló forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, különösen az oleinsavnak, valamint az antioxidánsoknak, például az E-vitaminnak, polifenoloknak és fitoszteroloknak, amelyek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek.
Az extra szűz olívaolaj a legmagasabb minőségű az olívaolajok közül, mivel ezt hidegen sajtolják, ennélfogva megőrzi az összes tápanyagot és jótékony hatást.
Az olívaolaj jótékony hatásai
Számos vizsgálat bebizonyította már, hogy az olívaolaj jótékony hatással van az emésztésre, a bőrre, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, és számos egyéb egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Jótékonyan hat a bélflórára is: aktiválja a jótékony baktériumok növekedését, és táplálja a bél nyálkahártyáját, emellett segíthet a bélirritációk, például puffadás és székrekedés enyhítésében.
Az előnyök maximalizálása érdekében mindenképpen az extra szűz olívaolajat válaszd, melyet hideg sajtolásos eljárással nyernek ki, így az megőrzi összes jótékony hatását.
Arra vonatkozóan, hogy reggel vagy este előnyösebb olívaolajat fogyasztani, nincs konkrét adat; a kutatások elsősorban a reggeli, éhgyomri fogyasztással kapcsolatban készültek, így ennek az előnyeiről állnak rendelkezésre ismeretek. Az éhgyomorra fogyasztott egy evőkanál olívaolaj számos egészségügyi előnnyel jár.
Az olívaolaj éhgyomorra fogyasztva:
• segít az emésztésben, és javítja a bélműködést
• gazdagítja és táplálja a bélflórát
• jelentős mennyiségű antioxidánst és polifenolt biztosít.
Ezen tulajdonságainak köszönhetően:
• csökkenti a gyulladásokat
• javítja a memóriát
• szabályozza a vércukorszintet
• szépíti a bőrt
• segít a méregtelenítésben
• csökkenti a vastagbélrák kockázatát
• segíti a fogyást, mivel csökkenti az étvágyat.
Az előnyök maximalizálása érdekében mindenképpen az extra szűz olívaolajat válaszd – fotó: Shutterstock
Mennyit fogyasszunk az olívaolajból?
Az olívaolaj egészségügyi előnyeinek kihasználása érdekében napi egy, legfeljebb két evőkanálnyi mennyiség ajánlott. Fontos figyelembe venni azt is, hogy az olívaolaj jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz, és igen magas a kalóriatartalma (kanalanként kb. 100 kalória).
Bár rendkívül egészséges élelmiszer, ha túl sokat fogyasztunk belőle, emésztési problémákat okozhat, tehát érdemes betartani az ajánlott mennyiséget.
Forrás: noklapja.hu
Indexkép: Shutterstock