Önkéntesek

A Yettel új közösségi kertjét önkéntes munkatársak művelik, belső használatra termelnek és jótékonysági célokat is szolgálnak. A törökbálinti székház Natura 2000 besorolású természetvédelmi környezetben helyezkedik el, hegyek és szántóföldek szomszédságában, összesen 8 hektáron. A környezetbe illeszkedő épület eddig is a környezettudatos megoldásairól volt ismert, és most a geotermikus fűtés, a kiemelkedő energiatakarékossági megoldások és a napkollektorok mellé egy önkéntes munkatársak által gondozott, önellátó közösségi kertészet is társul.

Az itt megtermelt élelmiszerek felét az önkéntes gazdák vihetik haza, míg másik felét jótékonysági célokra hasznosítva ajánlja fel a közösség.

A kezdeményezés első szakaszában összesen közel 100 négyzetméteren, 20 magaságyásban gazdálkodhatnak az önkéntes munkatársak. A fenntartható kertészet szakszerű kialakításában a közösségi gazdaságairól ismerhető Myfarm Harta csapata nyújtott segítséget. A két szervezet között korábban is volt már együttműködés, a MyFarm koordinálásában működő vegyszermentes zöldség- és gyümölcstermelő közösségi gazdaságok digitalizálásában, a közösség által elérhető online kamerarendszer kiépítésében és a zöldségkiszállítást biztosító mobilalkalmazás fejlesztésében. A mostani együttműködés célja, hogy a székház adottságait kihasználva, az épület melletti területen vegyszermentes gazdálkodással a lehető legtermészetesebb és önellátóbb módon termeljenek maguknak élelmiszereket a munkatársak.

A Yettel új közösségi kertjét önkéntes munkatársak művelik, belső használatra termelnek és jótékonysági célokat is szolgálnak.

A Yettel új közösségi kertjét önkéntes munkatársak művelik, belső használatra termelnek és jótékonysági célokat is szolgálnak. Kép: Yettel

Jótékonyság

Az itt megtermelt zöldégek felét az önkéntes gazdák használhatják fel, a termény másik fele belsős „jótékonysági piacra” kerül, azaz szabott árazás nélkül, tetszőleges mértékű adományért cserébe elvihető áruként az összes kolléga számára elérhetővé válik. Az így befolyt adományokat helyi jótékonysági célokra ajánlja fel a társaság.

A közösségi kert öntözését a területen található, 140 méter mély fúrt kút biztosítja, melynek szabályozását egy okostelefonról is vezérelhető öntözőrendszer látja el, az időjárási körülményeket is figyelembe vevő időzített öntözéssel.

A zöldségeskert mellett a közösségi kertészet része két, fűszernövényeknek dedikált magaságyás, amely az étkezőhöz közel kapott helyet, hogy az ebédet friss fűszerekkel gazdagíthassák. A vállalat szeretne példát mutatni az akár kisebb kerttel vagy terasszal, erkéllyel rendelkező cégek számára, az egészséges táplálkozás, és a fenntartható, vegyszermentes növénytermesztés tekintetében, ami ebben a formában az irodai, jellemzően monitor előtt végzett munka során kiváló rekreációs tevékenységet is biztosít.

Az itt megtermelt zöldégek felét az önkéntes gazdák használhatják fel, a termény másik fele belsős „jótékonysági piacra

Az itt megtermelt zöldégek felét az önkéntes gazdák használhatják fel, a termény másik fele belsős „jótékonysági piacra" kerül. Kép: Yettel

Az épület 2009-ben épült és a nyolc hektárnyi terület csupán 7,55 százalékát foglalja el, a közösségi kertben egymást erősítő szimbiózisban növekedni képes elosztásban paradicsom, cukkíni, édes és erős paprika, uborka, petrezselyem, bazsalikom, hengercékla, zöldbab, sárgarépa és új-zélandi spenót kapott helyet, míg a fűszernövényes ládákba menta, rozmaring, kakukkfű, majoranna, koriander és zsálya került.

(Forrás: Yettel)