Az Európai Bizottság válaszokat vár Magyarországtól a szintetikus húsalternatívák betiltása kapcsán. A magyar törvényjavaslat első körben nem ment át az uniós rostán, mivel a Bizottság megalapozatlannak tartja azt. Sok tagállam vezetője is aggályosnak találta a tervezett tilalmat. Többen is leszögezték, hogy a tervek a szabad kereskedelem elveivel ellentétesek.

Az Európai Bizottság (EB) indokolatlannak és az egységes európai piacra nézve potenciálisan károsnak ítélte meg azt a törvénytervezetet, amely a szintetikus húsalternatívák forgalomba hozatalát tiltaná be Magyarországon.

Az uniós szerv erre a TRIS-értékelést (Technical Regulations Information System, a műszaki szabályozások információs rendszere) követően jutott.

Az (EU) 2015/1535 irányelv szerinti eljárás célja, hogy még megjelenésük előtt megakadályozza a belső piaci akadályok létrejöttét. A tagállamok a termékekre és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó tervezeteikről értesítést küldenek az EB-nek, amely az uniós jogszabályok tükrében elemzi e tervezeteket. Az eljárásban viszont nem csupán az EB kap lehetőséget a véleménynyilvánításra, hanem a tagállamok is.

Ennek keretében került uniós górcső alá a szintetikus húsalternatívák betiltására vonatkozó magyar törvénytervezet is. Erről az Agrárminisztérium még júliusban kezdeményezett társadalmi vitát; a kormány jelezte, hogy a szintetikus hústól való elzárkózást egészségügyi, környezetvédelmi és hagyományőrzési szempontok is indokolják.

Az Európai Bizottság azonban úgy véli, hogy ezeknek az aggályoknak a megalapozottságát nem bizonyította a magyar kabinet, illetve hogy a tilalom drasztikus lépés, amely megzavarhatja az új élelmiszerek uniós szintű harmonizált engedélyezési eljárását.

A szintetikus húsalternatívákat Olaszországban már betiltották

Az Európai Bizottság emlékeztette Magyarországot arra, hogy a megfogalmazott kérdésekre köteles az eljárásban meghatározott határidőn belül hivatalos úton válaszokat adni. Olaszország azonban már betiltotta – az Európai Unióban elsőként – a tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártását és forgalmazását.

műhús

A szintetikus húsalternatívákat Olaszországban már betiltották – fotó: Shutterstock

"A magyar javaslat ütközik az európai jog alapelveivel, és az olasz törvényről is ez bizonyosodott volna be, ha tiszteletben tartják a TRIS-eljárást. Mindkét tilalom megalapozatlan, nem tudományos bizonyítékokra épül – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tenyésztett hús még nem is elérhető az európai fogyasztók számára. Az olasz jog is potenciálisan alkalmazhatatlan, mivel a TRIS-eljárás megsértésével a jóváhagyás után jelentették be az Európai Uniónak" – nyilatkozta Francesca Gallelli, a Good Food Institute intézményi kapcsolatokért felelős európai vezetője, hozzátéve, hogy az olasz törvényhozók megsértették az uniós eljárásrendet azzal, hogy már csak a törvényjavaslat parlamenti elfogadását követően nyújtották be EU-s véleményezésre.

Más tagállamok álláspontja

Több tagállam jelezte, hogy a szintetikus húsalternatívák betiltása nemzeti szinten nem elfogadható eljárás.

Svédország például nehezményezte, hogy Magyarország nem nyújtott be értékelést a tenyésztett hús által jelentett egészségügyi és környezetvédelmi kockázatokról, így pedig a kormány nem támasztotta alá megfelelő tudományos érvekkel a szigorú fellépés szükségességét.

Hollandia álláspontja az, hogy másik tagállamban jogszerűen forgalomba hozott termékek értékesítését önkényesen nem szabad korlátozni, az EU egységes piacán szabadon mozoghatnak az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a személyek. Kiemelte továbbá, hogy Európa szigorú élelmiszer-biztonsági értékelést végez az olyan újdonságok esetében, mint a laboratóriumi hús.

Litvánia és Csehország is jelezte, hogy a magyar tervek a szabad kereskedelem elveivel ellentétesek. Litvánia szerint az EU-nak versenyképesnek kell maradnia a technológiai fejlesztések terén, és meg kell teremtenie a globális szintű szabályozás és szabványok feltételeit.

Mik azok a műhúsok?

A „műhúsok" kifejezés alatt két terméktípust szoktak érteni: a növényekből kivont fehérjéből és egyéb hozzávalókból készült húshelyettesítőket, valamint a sejttenyésztett húst („laborhúst"), azaz az állatisejt-alapú, klinikai körülmények között tenyésztett termékeket.

Az Agrárminisztérium a laboratóriumi hús betiltása mellett foglalt állást. A kormány álláspontja szerint nem csupán a környezet és a vidéki hagyományok, de az emberi egészség védelme is szükségessé teszi a szintetikus hús betiltását.

Az ellentétes álláspontot képviselők azonban azzal érvelnek, hogy a húshelyettesítő termékekkel kapcsolatban nem áll rendelkezésre összehasonlítható mennyiségű adat, amely indokolná azt, hogy az egészségre ártalmas kategóriába sorolják őket, a laborban előállított húsok egészségre gyakorolt hatását egyelőre nem ismerjük.

Forrás: prove.hu