Jövőkép 2024 – Gazdaságátadás és Agrárpályázatok Agroinform webináriumon a résztvevők alaposan körbejárták a gazdaságátadással kapcsolatos kérdéseket. Most az illeték- és adómentesség kérdésére fókuszálunk.

A 2021. évi CXLIII. törvény szabályozza alapvetően az agrárgazdaságok átadásának jogi kereteit, azonban néhány másik törvényben is történt módosítás.

A gazdaságátadás illetékmentes

A gazdaságátadás mind az ajándékozási, mind a visszterhes (ellenszolgáltatással járó) formája is illetékmentes. Erről az illetéktörvény két helyen rendelkezik:

Mentes az ajándékozási illeték alól az egyéni vállalkozónak, mezőgazdasági őstermelőnek, az őstermelők családi gazdasága tagjának minősülő földműves gazdaságátadási szerződéssel történő, a termőföld, a tanya, és a mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, építmény (magtár, istálló stb.) valamint ingó (mezőgazdasági berendezés, felszerelés, gép, állatállomány, készlet stb.) ajándékozása, illetve vagyoni értékű jog ingyenes átengedése. (Illetéktörvény 17. § (1) bek. q) pont)

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól az egyéni vállalkozónak, mezőgazdasági őstermelőnek, az őstermelők családi gazdasága tagjának minősülő földműves által gazdaságátadási szerződéssel történő, a termőföld, a tanya, és a mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, építmény (magtár, istálló stb.) valamint ingó – ide értve a gépjárművet és a pótkocsit is – tulajdonának, illetve vagyoni értékű jognak a megszerzése. (Illetéktörvény 26. § (1) bek. s) pont)

A gazdaságátadás SZJA mentes

2025. január 1-től lesz hatályos az SZJA törvény módosítása, és ennek értelmében a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni az egyéni vállalkozónak, őstermelőnek minősülő földműves gazdaságátadási szerződésből származó bevételét. (Szja tv. 7. § (1) bek. t) pont).

A gazdaságátadás ÁFA mentes

Az ÁFA törvény értelmében nem áll be a termék értékesítéséhez, szolgáltatás nyújtásához fűződő joghatás – tehát ÁFA fizetési kötelezettség –, ha az adóalany jogutódlással szűnik meg. A 17. § (3) bek. k) pontja értelmében jogutódlásos megszűnésnek minősítették az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény szerinti gazdaságátadási szerződés alapján megvalósuló gazdaságátadást.

A teljes Jövőkép 2024 – Gazdaságátadás és Agrárpályázatok Agroinform webináriumot itt tudod visszanézni:

Az összefoglaló cikkünket a webináriumról itt találod. A rendezvény során a gazdák kérdéseket tettek fel a szakértőknek a pályázatok és a hitelek átadásától a jogszabályi keretekig. A szakértők válaszait itt olvashatod:

Indexkép: Shutterstock