Az európai élelmiszer-biztonsági szervezet, az EFSA nemrég totális vizsgálatnak vetette alá az ízesítő aromákat és azok egészségre gyakorolt hatását. A kutatás során megállapították, hogy a népszerű és sokféle élelmiszerben megtalálható mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázattal járhat.
Chipsek, sajtok, szószok, levesek, felvágottak, kolbászok és szalámik kerülhetnek le a polcokról a vizsgálat eredménye miatt. Az e termékek előállításánál használt aromákat a hagyományos füstölés helyett alkalmazzák. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a potenciális egészségkárosító hatás ezekre a füstaromákra vonatkozik és nem az azokat tartalmazó élelmiszerekre.
Ezzel együtt információk szerint betiltják az Európai Unióban többek közt a füstölt szalonna ízesítésű csipszek árusítását is.
A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik, azonban a gyártók többévnyi haladékot kaptak, így legkésőbb 2029. július 1-ig kell megváltoztatni a mesterséges füstaromával készített termékek összetételét. A legfontosabb információkat videóban is összegyűjtöttük.
Forrás: mindmegette.hu
Indexkép: Pixabay