Ellentétben az általános vélekedéssel a zsírok nagyon fontos részei az egészséges táplálkozásnak. Az egészséges zsírok energiát biztosítanak, segítik a vitaminok felszívódását, továbbá támogatják az agyat, a hormonokat és a sejteket. Azonban nem mindegy, milyet választasz, valamint fontos a megfelelő mérték tartása is.
Számos dióféléből készül már változat: a mogyoróvaj a legismertebb, de a mandula-, a kesudió- és a napraforgómagvaj is egyre népszerűbb. Milyen egészségügyi előnnyel bír a két legnépszerűbb verzió?
A mandulavaj és a mogyoróvaj hasonló mennyiségű kalóriát, fehérjét, szénhidrátot, káliumot és cinket tartalmaz adagonként. Azonban a mandulavajban több rost, E-vitamin, magnézium, vas és kalcium található.
Mindkét vaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban − amelyek egészséges zsírok, és többek között segítenek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, valamint glikémiás indexük is előnyös −, két kanál mandulavaj 25%-kal magasabb koncentrációban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírokat, mint ugyanennyi mogyoróvaj.
Továbbá ugyanakkora adag mogyoróvajban kétszer annyi telített zsír van (ami viszont kifejezetten egészségtelen a szívre nézve), mint ugyanannyi mandulavajban.
Tehát összességében a mandulavaj az egészségesebb választás, különösen a szív- és érrendszeri egészséget tekintve.
Forrás: in.hu
Indexkép: Pixabay