Marhafaggyú a gasztronómiában: visszatérő trend

A marhafaggyút hagyományosan szappankészítéshez és balzsamokhoz használták, de napjainkban ismét előtérbe kerül a sütés-főzés terén is - hívja fel rá a figyelmet az AGDAILY.

Étteremláncok, amelyek már marhafaggyút használnak sütéshez:

  • Steak 'n Shake – 2024 februárjától minden telephelyén
  • Blue Collar Restaurant Group – áttérés magolajokról marhafaggyúra
  • Smashburger, Popeyes, Outback Steakhouse, Buffalo Wild Wings, Portillo's – évek óta használják

A marhafaggyú reneszánszát az is elősegíti, hogy Robert F. Kennedy, Jr., az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánügyi Minisztériumának minisztere a Make America Healthy Again kampány részeként is népszerűsíti.

Érdekesség, hogy a McDonald's 1990-ig marhafaggyúban sütötte a sült krumplit, mielőtt áttért volna növényi olajokra.

Egészségesebb alternatíva lehet?

A marhafaggyú kiolvasztott állati zsír, amely főként tehenek szerveit körülvevő szövetekből származik. Ne keverjük össze a disznózsírral, bár mindkettő állati eredetű zsír.

Egészségügyi előnyei:

  • Nem emeli a koleszterinszintet (a sztearinsav miatt)
  • Konjugált linolsavat (CLA) tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatású
  • Gazdag zsírban oldódó vitaminokban (A, D, E, K, B12) – különösen fűvel etetett marhákból származó faggyú esetében

A marhafaggyú ideális sütéshez és újrahasználható akár három-négy alkalommal is, ha megfelelően szűrik és tárolják.

Tárolás és felhasználás

Tárolási tippek:

  • Nem igényel hűtést, de hűtőben vagy fagyasztóban hosszabb ideig eltartható
  • Szobahőmérsékleten hónapokig eláll, ha hőtől és nedvességtől védve tárolják
  • Fagyasztóban korlátlan ideig eltartható

Ha avas szagot érez vagy megváltozik a színe, a faggyút nem szabad tovább használni.

Marhafaggyú a bőrápolásban: áldás vagy átok?

A marhafaggyút hagyományosan ekcéma és pikkelysömör kezelésére is alkalmazták, mivel magas E-vitamin-tartalma segíthet csökkenteni a gyulladást és hidratálja a bőrt.

Lehetséges bőrápolási előnyei:

  • Hosszan tartó hidratálás – akár órákon át fennmarad a bőrön
  • Segíthet a ráncok csökkentésében – támogatja a kollagéntermelést
  • Erősítheti a bőr védőrétegét

Kockázatok:

  • Egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki – bőrpróba ajánlott!
  • Eltömítheti a pórusokat – nem ideális zsíros bőrre
  • A kutatások még korlátozottak – érdemes figyelmesen mérlegelni a használatát

Egy 2024-es NIH-tanulmány szerint a faggyú alapú hidratálókrémek a használat után akár 47%-kal is növelhetik a bőr hidratáltságát.

A marhafaggyú ismét népszerűvé válik mind az élelmiszeriparban, mind a természetes bőrápolás terén. Egészségesebb sütési alternatíva lehet, és bőrápolásban is hasznos lehet, bár a kutatások még folyamatban vannak.

Ha hagyományos, természetes alapanyagokat keresünk a konyhában vagy a szépségápolásban, a marhafaggyú újra megér egy próbát!

Indexkép: Pixabay