A mezőgazdasági termelés két legnagyobb kockázata az időjárás és az értékesítés. A rövid ellátási lánc segít a termelők egy részének, hogy a termékpályán nagyobb jövedelmet érjenek el. A rövid ellátási lánc hagyományos értékesítési formái, a személyes termelő és fogyasztó kapcsolatra épülő értékesítési csatornák csak korlátozott termék mennyiség eladását biztosítják, éppen a személyes kapcsolat erőforrás igénye miatt. Megváltoztak a fogyasztói igények és megváltozott a mezőgazdasági termelés feltételrendszere is – írja közleményében a Cibus Hungaricus Alapítvány.
Hozzáteszik:
- A minőségi termékek valódi árát megfizetni képes vásárlóerővel rendelkező fogyasztók elsősorban urbánus környezetben élnek, ahol sem elegendő termelői piac nem áll rendelkezésre, sem elegendő idő a személyes kapcsolaton alapuló vásárláshoz.
- A termelők számára minden év új kihívást hoz az időjárásban, a piacokon és a Közös Agrárpolitikában. Csak folyamatos tanulással, fejlesztéssel fognak tudni életben maradni, amibe nem fér bele a hétvégi piacozás időigénye. Az értékesítéshez új, kevesebb emberi erőforrást igénylő, de a termelői termékek iránt meglévő bizalmat fenntartó csatornákra van szükség.
A Cibus Hungaricus Alapítvány célja, az élelmiszer termékpályák hatékonyságának növelése digitális megoldások, technológiák alkalmazásával, ezen belül az Alapítvány kiemelt területe a rövid ellátási lánc működési hatékonyságának növelése, a technológiák és az adatok alapján új üzleti modellek fejlesztése, tesztelése – áll a sajtóközleményben.
Kiemelik, hogy a Cibus Hungaricus Alapítvány a Széchenyi István Egyetemért Alapítványával az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítói Program (ÉLIP) program keretében konzorciumban valósítja meg az „Élelmiszer logisztikai keretrendszer létrehozása a kárpát-medencei régióban a versenyképes élelmiszeripar és biztonságos, a népegészségügyet és a magyar agráriumot támogató kereskedelmi eszközrendszer fejlesztése érdekében" című projektet.
A projekt keretében 2024. december 5-én került sor egy automata raktár, -komissiózó és átadópont átadására a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Budai Campusán. Az ünnepélyes megnyitás az Élelmiszeripari Szakmai Napok nemzetközi konferencia programján történt, ahol köszöntőt mondott Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára, Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkárának képviseletében Menczer Csaba, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. stratégiai igazgatója, Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Dr. Friedrich László a Cibus Hungaricus Alapítvány elnöke.
2024. december 5-én került sor egy automata raktár, -komissiózó és átadópont átadására a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Budai Campusán – Fotó: Cibus Hungaricus Alapítvány
Az automata raktár, -komissiózó és átadópont egy komissiózó robot segítségével, emberi beavatkozás nélkül teszi lehetővé a vásárlást 400 féle termékből. Az átadott automata raktár, -komissiózó és átadópont a Logbord 2010 Kft. fejlesztése. A helyszínen vagy applikáción keresztül megrendelt termékeket adott időpontra készíti össze egy komissiózó robot – részletezik.
A próbavásárláshoz az automata a Székely Termék Védjegy rendszer, a Szomor Farm, az Agricolae Kft. és a Coop Zrt. által biztosított termékekkel került feltöltésre.
Az eseményen jelen voltak a Cibus Hungaricus Alapítványt létrehozó egyetemek, az Állatorvostudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Edutus Egyetem, és a Széchenyi István Egyetem projektben résztvevő munkatársai is.
Dr. Friedrich László, a Cibus Hungaricus Alapítvány elnöke, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet igazgatója az átadás kapcsán hangsúlyozta: „A termőföldtől az egészségi terjedő teljes ellátási láncban kell gondolkodni. Együtt kell meghatároznunk a jövőt a termelőkkel, feldolgozókkal és az üzleti partnerekkel. A Cibus Hungaricus Alapítvány által a Széchenyi István Egyetemért Alapítvánnyal konzorciumban megvalósítandó ÉLIP projektben alapvető szempont, hogy a szántóföldtől nem csak az asztalig, hanem az egészségtudatos életvitelig kövessük nyomon a termékek és az élelmiszerek útját, hiszen a táplálkozásunk meghatározza az egészségünket is" – áll a Cibus Hungaricus Alapítvány közleményében.
A hazai termelőknek, akiket érdekel ez a lehetőség, élőben is bemutatják a projektet és a tapasztalatokat.
Indexkép: Cibus Hungaricus Alapítvány