Bio vagy konvencionális?

Az, hogy milyen körülmények között termelnek egy növényt, például történik-e talajforgatás a termelés során, vagy alkalmaznak-e műtrágyákat, nagymértékben befolyásolhatja a termény beltartalmi értékét. Hiszen e tevékenységek hatással vannak a talaj gombaközösségeire, melyeknek meghatározó szerepük van abban, hogy milyen anyagok jelennek meg a növényekben. Ennek oka az, hogy számos növény gyökér-gomba (mikorrhiza) kapcsolatokat tart fenn, melyeken keresztül a két élőlénycsoport anyagokat szállít egymásnak.

Akár bio-, akár konvencionális termelésről van szó, a talaj szervesanyag-tartalmát növelő komposzt és mulcs alkalmazása előnyös a beltartalom szempontjából is.

De minderről nem csupán a növénytermesztés, hanem az állattartás vonatkozásában is érdemes szót ejteni. Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy a gyepre alapozott állattartásból származó termékek egészségesebbek-e. A kutatók arra jutottak, hogy a legeltetett állatok húsának összetételében nem csupán az jelentheti a nagy különbséget, hogy gyepre alapozott tartásról van-e szó, hanem az is, hogy mennyire változatos fajösszetételű a gyep, amelynek növényeit az állat fogyasztja, hiszen a fitokémiai anyagok a húsba és a tejbe is bekerülhetnek. Fajgazdag gyepekre alapuló tartás esetén a hús és a tej gazdagabb bioaktív fitokémiai anyagokban, így ezek egészségesebbek.

Tehát egyértelműen kijelenthető, hogy az, hogy milyen körülmények között termelnek egy növényt, jelentősen befolyásolja a termény beltartalmi értékét, és az állati termékek összetevőire is hat az állattartás, a takarmányozás módja.

Mindezzel összefüggésben mindenképpen meg kell említeni a permakultúrás gazdálkodást is.

A permakultúra

A permakultúra az emberi élőhelyek és mezőgazdasági rendszerek olyan tervezése, majd kialakítása, mely a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza, veszi mintául; egy olyan tervezési rendszer, amely az ökológia törvényeire alapozva az élővilág együttműködését kihasználva próbál egy fenntartható emberi környezetet létrehozni. A permakultúrát a „lusta kertész módszerének" is szokták nevezni, ami arra utal, hogy egy olyan rendszert próbál létrehozni, amelybe minél kevesebb energiát és munkát kell befektetnünk, ugyanis arra törekszünk, hogy a természet dolgozzon helyettünk.

A permakultúra azonban ma már messze túlmutat az élelmiszer-termelésen; követői számára életmóddá vált.

Bio, nem bio: melyik tartalmaz több mikrotápanyagot?

Kutatási eredmények szerint a bio- és a nem biotermelési rendszerek között a makrotápanyagok terén nincsenek nagy különbségek a növényeknél. A mikrotápanyagok (vitaminok és ásványi anyagok) szempontjából nagy hatása van az alkalmazott fajtának és az alkalmazott mezőgazdasági gyakorlatoknak. A legjelentősebb eltérés a fitokémiai anyagok esetében tapasztalható: a biotermelésből származó növények ezekből jóval többet tartalmaznak.

A beltartalmi értéket számos tényező befolyásolja, például a termelés helye, az éghajlat, a talajadottságok, a termelési módszer, az alkalmazott fajta vagy változat, illetve a növénytermesztési szezon sajátosságai is.

Azon kutatási eredmények, amelyek alapján például a vörös húsokat potenciálisan rákkeltőnek minősítik, nem veszik figyelembe az eltérő beltartalmi értékeket és azt, hogy a velük együtt fogyasztott többi élelemmel hogyan hatnak egymásra, pedig az emberi egészségre gyakorolt hatás tekintetében ez alapvető fontosságú.

legelő

Fajgazdag gyepekre alapuló tartás esetén a hús és a tej gazdagabb bioaktív fitokémiai anyagokban – fotó: Shutterstock

A konvencionális termeléssel nemcsak az a gond, hogy egyes anyagokból kevesebbet tartalmaznak a termények, hanem az is, hogy az ilyen termelésből származó növények gyakran tartalmaznak vegyszermaradványokat, nehézfémeket, sőt antibiotikumokra rezisztens baktériumokat is.

Tehát egyértelműen kimutatható, hogy a természetkímélő termelésnek kedvező hatásai vannak az élelem beltartalmára; az emberi egészséget támogató fitokémiai anyagok nagyobb mennyiségben vannak jelen a biotermelésből származó terményekben.

A kutatók ugyanakkor megjegyzik, hogy a fitokémiai anyagok fokozott bevitelének legalapvetőbb módja az, ha több és többféle növényt fogyasztunk.

Forrás: greendex.hu

Indexkép: Shutterstock