Miért kell támogatni a szármaradványok bontását, hiszen természetes úton is végbe megy a folyamat? A kutatások alapján az intenzíven művelt talajokban a talajélet jelentős mértékben sérült. Szakirodalmi adatok alapján a szántóföldekben ezerszer kevesebb talajbaktérium él, mint a bolygatatlan talajokban. Általában 10 telepképző egység van 1 gramm talajban. A hazai talajok összcsíraszáma – hazai laborokban végzett méréseink alapján – (baktériumok, némi gombával) általánosan 10, nem ritka azonban a 10 sejtszám sem.

A mikrobák száma lecsökkent és a diverzifikáció is szegényebbé vált. Ennek oka többek között a nem megfelelő művelési mód, a nem okszerű műtrágya és vegyszerhasználat, a szakszerű vetésforgó hiánya, a kevésbé változatos növénykultúrák termesztése. Ez azt eredményezi, hogy a lebontási folyamatok lassabban történnek, így a következő kultúra számára szinte alig tud feltáródni a növényi maradványokban lévő tápanyag.

A betakarítás után a termőföldeken maradt növényi maradványokban még viszonylag sok értékes tápanyag található. Magyarország 4,3 millió hektár szántóterületének több, mint 80%-án kalászosokat, kukoricát, napraforgót és őszi káposztarepcét termesztenek, melyek szervesanyag-produktuma átlagosan a 8-10 tonnát is elérhet hektáronként.

A tarlómaradványok (szár + gyökér) komoly mennyiségű növényi tápanyagot hordoznak magukban a következő kultúra számára, hiszen hektáronként akár 80-100 kg N, 30-50 kg P és 50-100 kg K hatóanyaggal egyenértékű hasznosítható tápanyagforrást is biztosíthatnak. Emellett nem elhanyagolható a szárbontás után a talajban maradó mezo- és mikroelem tartalom is, tekintve, hogy talajaink fokozódó mikroelem szegényedésének számos kedvezőtlen humán-élettani hatása is ismert.

tarlómaradványok

1.kép: A tarlómaradványok szervesanyag-produktuma jelentős, elérheti a 8-10 tonnát is hektáronként – fotó: Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

A növényi maradványok visszaforgatásával nem csak a szervesanyag-visszapótlást valósítjuk meg, de a talaj humusztartalmának növeléséhez is hozzájárulunk. A talaj termőképességének fenntartásában a humusznak jelentős szerepe van: hatással van a talaj szerkezetére, víz-, levegő- és hőgazdálkodására.

A talajszerkezet javításában nagy szerepe van a növényi részek szakszerű bontását támogató mikrobiológai készítményekkel való kezelésnek és leforgatásnak. A jó szerkezetű talaj mikro- és makroaggregátumokat tartalmaz, amelyek szervesanyagból, agyagszemcséből, baktériumokból álló kis egységek, melyeket gombafonalak fűznek nagyobb egységgé. A morzsalékony talaj jobb víz- és hőháztartással rendelkezik, képes megtartani és tárolni a vizet. Ezzel a csapadékhiányos időszakokat jobban át tudja vészelni a növényállomány. Így csökkenthetjük az aszály okozta károkat.

napraforgó tarló

2.kép: Napraforgó tarló – fotó: Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

A szárbontásnak jelentős szerepe van abban, hogy megvédhetjük a növényeket a fertőzésektől. Azzal, hogy viszonylag gyorsan és szakszerűen el tudjuk bontani a növényi maradványokat, nem engedünk életteret a patogén gombáknak, nem tudnak elszaporodni. A fuzárium az egyik leghatékonyabb cellulózbontó képességgel rendelkezik. Ha elterjed, akkor a következő évben jelentős összegekbe kerülhet a növényvédelem. A szklerotínia megelőzése szempontjából is nagy jelentősége van a szárbontásnak, ugyanis a betegség széles tápnövénykörét figyelembe véve szinte képtelenség csak vetésváltással védekezni.

A tarlóbontó mikrobiológiai készítmények használata egyszerű. A cellulózbontót a termék címkéjén olvasható dózisban és vízmennyiséggel közvetlenül a felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Érdemes a kijuttatás és a beforgatás műveletét egymenetben elvégezni.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség Tagjainak tarlóbontó mikrobiológiai készítményei megbízható minőségűek és hatékonyan működnek. Keresse a cégeket az alábbi elérhetőségeken.

Fontos! Az AÖP-ben 2 pontot ér a szárbontó mikrobiológiai készítmények használata a meghatározott feltételek mellett!

Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége”.

A Szövetség tagjai

agrobio attendesa
biofil corax
geosan naturagro
phyntazonit terraagro

Szövetséget támogató tag:

greenman

Szakmai együttműködő partnerek

A Magyar Talajtani Társaság kiemelt támogatója

A Magyar Talajvédelmi Szövetség szakmai támogatója

talaj

Magyar Mikrobiológiai Társaság Alapítványa