A hibiszkuszvirágnak, mely Ázsiából és Észak-Afrikából származik, több száz faja ismert, és ebből több is kiváló gyógyhatásokkal rendelkezik. Az emberek évszázadok óta használják a hibiszkuszmagokat, -virágokat, -leveleket és -szárakat az élelmiszerekben és a hagyományos orvoslásban. A hibiszkusz íze csípős és édes egyszerre, így különleges alapanyag teához; dietetikusok szerint számos betegségre bevált gyógymódként használható.

A hibiszkusz egészségügyi előnyei

A hibiszkusz gazdag antioxidánsokban, például béta-karotinban és C-vitaminban. Az antioxidánsok elpusztítják a szervezetben a szabad gyökökként ismert káros molekulákat, melyek károsítják a sejteket, ezzel hozzájárulva olyan betegségek kialakulásához, mint a rák, a szívbetegség vagy a cukorbetegség. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek jelentős szerepet játszhatnak a betegségek megelőzésében.

A hibiszkusz segít leküzdeni a gyulladásokat, melyek szintén szerepet jászhatnak számos betegség, például a rák, az asztma, az Alzheimer-kór vagy a szívbetegség kialakulásában.

Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a hibiszkusztea csökkentheti a magas vérnyomást, azonban nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, és nem helyettesítheti a gyógyszereket azok számára, akiknél magas vérnyomást diagnosztizáltak.

A hibiszkusz rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a testsúly csökkentésére is. A kutatások során olyan hibiszkuszkivonatot alkalmaztak, amelynek magasabb volt a koncentrátuma, mint a hibiszkuszteáé, ezért még további vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy a hibiszkusztea ugyanazt az eredményt tudja-e elérni.

A hibiszkusz kivonata segít meggátolni bizonyos típusú baktériumok elszaporodását, így biztosítva a szervezet egészséges működését.

Számos tanulmány szerint a hibiszkusz segít megőrizni a máj egészségét. A kivonat védi a májat a különféle méreganyagoktól, feltehetőleg erős antioxidáns hatásának köszönhetően. Még bizonyos rákellenes aktivitást is kimutattak a májsejtek laboratóriumi vizsgálatai során. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) úgy véli, hogy a hibiszkusz élelmiszerben fogyasztva nemcsak biztonságos, de hasznos is.

Előfordulhat azonban allergiás reakció a növényre, és az adagolást mindig be kell tartani, mert túl nagy dózisban májkárosodást okozhat.

Hibiszkusztea készíthető úgy, hogy a szárított hibiszkuszbimbókat forrásban lévő vízbe áztatjuk, de megvásárolható filteres formában is. Ízesíthetjük mentával, gyömbérrel, hogy még egyedibb ízkombinációt kapjunk.

Fontos tudni, hogy bármilyen egészséges is, ez a gyógynövény sem helyettesíti a gyógyszert.

Várandós kismamáknak nem ajánlott a fogyasztása.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Pixabay