A szakértők úgy vélik, hogy a kb. fél liter tejben található 300 milligramm kalcium napi szinten 17 százalékkal alacsonyabb bélrákkockázattal párosul. E tanulmány egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a tejtermékek segíthetnek a vastagbélrák megelőzésében, nagyrészt a bennük található kalciumnak köszönhetően.

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus a világon, amely évente közel kétmillió megbetegedést és egymillió halálesetet okoz. A tendenciák aggasztóak, azonban fontos tudni, hogy a betegségek több mint fele megelőzhető az étrend és az életmód megváltoztatásával. Az egészséges testsúly megtartása, a több rostfogyasztás, a kevesebb alkoholbevitel, a fizikai aktivitás és a dohányzás mellőzése hozzájárul a kockázat csökkentéséhez. Az étrendnek különösen fontos szerepe van, ugyanis minden ötödik eset a túl sok vörös vagy feldolgozott hús fogyasztásával függ össze.

Korábbi tanulmányok is utaltak már arra, hogy a tejtermékek segíthetnek a bélrák megelőzésében, de a bizonyítékok nem voltak egyértelműek. A kutatók most több mint 540 ezer nő 17 évet felölelő étrendi adatait elemezve próbálták kideríteni, hogyan hat a kockázatra 97-féle élelmiszer, ital és tápanyag. Ennek során meggyőző információkat találtak arra vonatkozóan, hogy a kalcium védelmet nyújthat a bélrák ellen, emellett megerősítették, hogy az alkohol és a vörös vagy feldolgozott húsok növelik a kockázatot. Napi 20 gramm alkohol fogyasztása – például egy nagy pohár bor – 15 százalékkal magasabb kockázattal jár.

„Úgy gondoljuk, hogy a kalcium védelmet adhat a vastagbélrák ellen azáltal, hogy a vastagbélben lévő epesavakhoz és szabad zsírsavakhoz kötődik, ami segít csökkenteni azok rákkeltő potenciálját" – emelték ki a kutatók.

Forrás: 24.hu

Indexkép: Shutterstock