A cukorbetegség sajnos igencsak alattomos. Hasonlóan a magas vérnyomáshoz, sokáig semmilyen jelét nem adja annak, hogy baj van, amikor pedig már jelez, sokszor hatalmas károkat okozott a szervezetünkben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy időnként ellenőrizzük a vércukorszintünket.

Ha pedig kiderült, hogy magasabb, mint kellene, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A kezelés mellett pedig nagyon fontos, hogy odafigyeljünk rá, mit is eszünk. Az egészséges életmód ugyanis a betegségek megelőzésében, és egészségügyi állapotunk javításában is jelentős szerepet játszik. Érdemes tehát nagyon komolyan venni. Az pedig, hogy odafigyelünk az egészségünkre, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy többé nem ehetünk semmit, ami ízletes. Sőt, ellenkezőleg! Nagyon sok finom étel van, amelyik nem csak az egészségünknek tesz jót, de még jól is fog esni nekünk!

Ismerd meg a diabéteszt

A diabétesznek két típusát különböztetjük meg.  Az egyes típusú, inzulinfüggő cukorbetegség autoimmun folyamat következménye. Ekkor a szervezet egyáltalán nem termel inzulint. A gyakoribb azonban a kettes típusú, amikor inzulinrezisztencia alakul ki a szervezetben, vagyis a szövetek érzéketlenné válnak az inzulinra. Ebben az esetben csak a normálisnál nagyobb mennyiség jelenlétében képesek a glükóz felvételére. A hasnyálmirigy azonban ilyenkor elfárad a túlzott inzulintermelésben, ezért elkezd csökkenni a működése.

Ha többször is mérünk a normál tartomány fölé eső vércukorszint értékeket, akkor lehetséges, hogy a prediabétesz állapotában vagyunk, amely sajnos már nagyon közel van a cukorbetegség állapotához. Azonban, ha tisztában vagyunk vele, hogy baj van, tehetünk ellene, és vissza tudjuk fordítani.

vércukorszint cukorbetegség

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése nagyon fontos. Fotó: Shutterstock

Fontos lépések a cukorbetegség ellen

A legfontosabb a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, a tudatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Ez a három igazán fontos szempont azonban nem csupán a cukorbetegség megelőzésében, de számos, egyéb betegség kivédésében is igen jelentős szerepet játszik, így hát nagyon is érdemes foglalkozni velük és odafigyelni ezekre.

A diéta jellemzője, hogy alacsony zsír- és kalóriatartalmú, rostdús ételeket fogyasszunk, vagyis sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonaféle, sovány hús és hüvelyes kapjon helyet az asztalunknál, ellenben a mesterséges és hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, és a zsíros ennivalókat szólítsuk fel mihamarabbi távozásra.

A glikémiás index

Fontos kifejezés a szótárunkban a glikémiás index, vagyis a GI. Ez azt jelzi, hogy az adott élelmiszer mennyire befolyásolja a vércukorszintet. Bizonyos szénhidrátfélék emésztése lassú, így fokozatosan szabadulnak fel, de vannak olyan ételek is, amelyek nagyon gyorsan lebomlanak és fogyasztásuk ezáltal nagyon hirtelen megemeli a vércukorszintet. Mivel kiemelkedően fontos, hogy egyenletes vércukorszintet érjünk el, az alacsony és a közepes glikémiás indexű élelmiszerek kapnak zöld lámpát az étkezéseink során.

55 alatti glikémiás indexű élelmiszerek esetén a vércukorszintünk lassan emelkedik, míg 70 feletti értéknél hirtelen. De hogy melyik élelmiszernek milyen a glikémiás indexe, az általában nincs feltüntetve a hirdetésekben, vagy a csomagoláson. Azonban vannak általános szabályok, amelyek segítenek eligazodni a kérdésben.

A finomított cukrot tartalmazó ételek glikémiás indexe magasabb, mint a természetes cukrokat tartalmazó ételeké, amelyek zsírtartalma is alacsony. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a durumlisztből készült tészták, csökkentett zsírtartalmú tejek és tejtermékek, az édesburgonya, a zöldségek, a nyers gyümölcsök és a hüvelyesek glikémiás indexe is alacsony, így ezeket bátran fogyaszthatjuk. Az is alapszabály, hogy minél érettebb a gyümölcs, annál nagyobb a glikémiás indexe. A halak glikémiás indexe alacsonyabb, mint a sertés, baromfi vagy marhahúsé, így még egy érv amellett, hogy ne csak az ünnepek alkalmával fogyasszunk halat.

Ne éhezz!

A vércukorszint szempontjából nagyon fontos, hogy soha ne éhezzünk. Nagyon fontos, hogy ha diétázunk is, az ne úgy történjen, hogy semmit sem fogyasztunk, hiszen így lehetetlen állandó szinten tartani a vércukorszintet. Rendszeresen, helyes adagokban kell egészséges élelmiszert fogyasztani ahhoz, hogy valóban kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozzunk.

Napi cukorszükségletünk összesen 6-8 gramm, ráadásul ezt nem muszáj fehér cukorból kielégíteni, hiszen a gyümölcsökben lévő természetes cukrok jóval egészségesebbek. Sokkal lassabban szívódnak fel, így kevésbé emelik a vércukorszintet, viszont a szervezetünk ugyanúgy hasznosítja ezeket.

Ezért fontos sportolni

Mivel amikor sportolunk, izmaink cukrot használnak fel, a szervezetünknek ilyenkor kevesebb inzulinra van szüksége. Fontos tehát, hogy rendszeresen mozogjunk. Emellett a stressz is nagyon rossz hatással van az egészségünkre, és a vércukorszintünkre is, így, mivel elkerülni sajnos általában nem lehet, fontos, hogy tudatosan próbáljuk meg feldolgozni azt.

A mozgás a stressz kezelésében is fontos szerepet játszik. Sokkal könnyebben tudunk megküzdeni vele, ha rendszeresen végünk testmozgást. A kiadós edzések mellett próbáljunk meg minél többet sétálni a friss levegőn, hiszen a mozgás és a napfény is jobb kedvre derít minket, így a stressznek sem lesz olyan könnyű dolga, ha le akar teríteni minket.

cukorbetegség ételek

A helyes táplálkozás nagyon fontos a cukorbetegség esetén is. Fotó: Shutterstock

Az étkezés életet menthet

A mozgás, a stresszkezelés és az étkezés egyaránt nagyon fontos a cukorbetegség kezelésében. Természetesen, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ezek hárman azt nem helyettesíthetik, azonban jelentősen javítanak az állapotunkon. Néhány étel pedig igazi nagyágyú, ha a vércukorszint kezeléséről van szó.

1. A fokhagyma segít

A fokhagymából kivont allixin sikeresen csökkenti a vércukorszintet, hiszen ez az anyag fontos szerepet játszik a glükóz-anyagcserében.

2. A fahéj ereje

A fahéj segíti az izomszövetek glükózfelvételét, és serkentheti a glükóz szövetekhez történő szállítását, így számíthatunk rá a vércukorszint csökkentésében. Emellett segíti az izom- és a májsejtek válaszát az inzulinra, így társunk lehet a fogyókúra során is.

3. A csicsóka több, mint krumpli

Bár a csicsóka hasonlít a burgonyára, közel hatszor nagyobb a rosttartalma. Fogyasztása során nem emeli meg a vércukorszintet, és csökkenti az inzulinfüggőséget.

4. Az áfonya nem csak felfázás ellen jó

Az áfonya növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

5. Az avokádó ereje

Az avokádó mono-telítetlen zsírsavai lelassítják a cukor bekerülését a véráramba, ezáltal kevesebb inzulin termelésére ösztönzik szervezetünket. Emellett még béta-szitoszterint is tartalmaz, amely csökkenti az edzés után fellépő gyulladásokat.

6. A chia mag is hatásos

A chia mag stabilizálja a vércukorszintet, javítja az inzulinérzékenységet, és csökkenti a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást is. Ezek a pici magok ezen kívül még gyulladásgátló hatásúak is, rengeteg rostot, magnéziumot, káliumot, folsavat és kalciumot tartalmaznak.

7. Édes meglepetés a mangó

Azt hihetnénk, hogy ez a csodásan édes gyümölcs egészen biztosan nem tesz jót a vércukorszintünknek, de ez egyáltalán nem így van. Amellett, hogy csökkenti a vércukorszintet, A- és C- vitamint, sok rostot és rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz.

8. Az olívaolaj beolajozza a vércukorszinted

Az olívaolaj gazdag mono-telítetlen zsírban, ezáltal képes megelőzni az inzulinrezisztenciát. Ráadásul segítségével nem leszünk olyan falánkok, hiszen segíti az étvágyelnyomó hormon, a leptin termelését is.

cukorbeteg savanyú káposzta

A savanyú káposzta kiváló a cukorbetegek számára. Fotó: Shutterstock

9. Az ecet sem mindig savanyú

Legalábbis, ha a vércukorszintre gyakorolt hatását nézzük, egészen biztosan belopja magát a szívünkbe. Fogyasztása ugyanis csökkenti a vércukor- és az inzulinszintet, ugyanakkor teltségérzetet is biztosít. Akik egy kevés ecetet fogyasztanak étkezés előtt, azoknak sokkal jobb lesz az étkezés utáni vércukor- és inzulin értékük.

10. Cseresznyével a betegség ellen

A cseresznye a piros színét a magas anthocyanin tartalmának köszönheti, amely jelentősen képes csökkenteni a cukorbetegek vércukorszintjét. Nem is csekély a hatása, hiszen ez az antioxidáns 50%-kal csökkenti az inzulintermelést, és még a szívbetegségek és a rák kialakulásától is megvéd.

11. Savanyú a káposzta

A savanyú káposzta nagyon jól beépíthető a cukorbetegek étrendjébe, mivel magas rosttartalma miatt kedvezően hat a vércukorszintre. Emellett lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezzel meggátolva a vércukorszint hirtelen megemelkedését.

Mindenkinek jó egészséget kívánunk!