A retek a legtöbb kertben ott van, hiszen az egyik legkorábbi tavaszi zöldség. A gondozása sem túl bonyolult, így kezdő kertészek is bátran belevághatnak a termesztésébe. Ha pedig tudjuk a titkát, akkor nem lesz sem erős, sem repedt. Azonban sok mindent még így sem tudunk a retekről. Ha ugyanis tudnánk, hogy mennyire sokat tesz értünk, jóval többet fogyasztanánk belőle.
Retekkel a rák ellen
A retek a keresztesvirágúak családjába tartozik, akárcsak a brokkoli vagy a kelkáposzta, és ezek a zöldségek gazdagok glükozinolátokban. Ezek az emésztés során izotiocianátokká alakulnak, mely anyagok számos tanulmányban mutattak rákellenes aktivitást, különösen a vastagbél- és a mellrák esetében.
Emellett a retekben található C-vitamin és antocianinok erős antioxidáns hatással bírnak, amelyek segítenek semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket, így csökkentve a sejtkárosodás és a daganatok kialakulásának kockázatát. A retek fogyasztásával tehát sokat tehetünk a rák ellen.
Legyen retek a te kertedben is
A hónapos retek a káposztafélék családjába tartozó, egyéves növény. Miután kifejlesztette gumóját, hamarosan magszára nő, amelyen magokat érlel, majd elpusztul. A reteknek a legrövidebb a veteményesben a tenyészideje, hiszen összesen 55-60 nap. A megvastagodott szik alatti szár, vagyis a gumó, számtalan színben és alakban előfordul. Lehet gömb, szív, tojás és henger alakú, a húsa fehér, esetleg kissé pirosas. Levelei többnyire szőrösek.
A retket lehet először szabad földbe vetni, hiszen magja igazán hidegtűrő, már 2-3 Celsius-fokon elkezd csirázni, és 15-20 Celsius-fokon kel ki. A hónapos retek hosszú nappalos növény, vagyis a nyár felé haladva könnyen felmagzik, hiszen ekkor már jóval több fény éri. Ekkor sajnos már nem fejleszt gumót. Éppen ezért nem érdemes a nyáron vetni, hanem inkább tavasszal és ősszel vágjunk bele a termesztésébe. Télen a téli retket érdemes vetni.
Ügyelni kell rá, hogy a gumóképződés alatt gyakran öntözzük, különben nagyon csípős lesz az íze. Ráadásul a száraz talajban hamar üregessé válik. A hónapos retek legjobban a laza, homokos, de tápanyagban gazdag talajt kedveli. Az aprócska magokat egymástól 15-20 cm-es sortávolságra érdemes vetni. Amennyiben drazsírozott magokat vásároltunk, azokat könnyebb vetni, így ott 4-5 cm-es tőtávolságra kerülhetnek
A magokat sekélyen takarjuk be földdel, és tömörítsük a talajt. Ügyeljünk rá, hogy bőségesen öntözzük meg a vetést követően, de később is rendszeres öntözésre van szüksége. A retket egyelni kell, hogy szép, méretes gumókat tudjon nevelni.
Fontos, hogy a retket ne hagyjuk elgyomosodni, így rendszeresen kapáljuk. Azért, hogy folyamatosan fogyaszthassuk, érdemes egyszerre keveset vetni, majd két-három hetente megismételni a vetést. Mivel a hónapos retek nagyon rövid tenyészidejű, érdemes a hosszabb tenyészidejű, nagyobb növények közé vetni. Ezzel nem csak helyet spórolunk, de a növénytársítás segítségével sok kártevőt el tudunk űzni.
A hónapos retket nyugodtan vethetjük a sárgarépával és a petrezselyemmel egyszerre, hiszen már rég elfogyasztottuk a retket, mire azok kikelnek. De ugyanolyan jól vethető a fejes saláta, a hagyma, vagy akár a karalábé közé is.
Ha száraz az idő, megtámadhatja a földibolha, és sajnos néha meg is tud kukacosodni. Bár nyáron nem célszerű elvetni, ősszel ismét termeszthetjük, így egészen októberig friss retket tudunk fogyasztani.
Ezért egyél sok retket
A retek azon kívül, hogy nagyon sokat tesz a rák elleni küzdelemben, még számos más dologban segít, hogy egészségesek maradjunk. Az egy maroknyi retekben megtalálható a napi C-vitamin szükségletünk 14 százaléka. A retek fogyasztása segít sejtjeinket megvédeni oxidatív stressz káros hatásaitól. Rostban is nagyon gazdag, így fogyasztása segíti az emésztést, és hamar teltségérzetet biztosít. Igen kevés kalória található benne, így a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk róla.
A retek a rák ellen is kiváló. Fotó: Shutterstock
Ezen kívül található még benne folsav, B-vitamin, K-vitamin, kálium, mangán, magnézium, kalcium, vas, foszfor, nátrium, réz és cink. A májat segíti a méregtelenítési folyamatokban, a vért tisztítja, és segíti megszabadulni a káros anyagoktól. A sárgaság kezelésére is ajánlják, emellett kiváló vízhajtó is. A leve segít leküzdeni a gyulladásokat és a húgyúti fertőzéseket, valamint tisztítja a vesét. Ahogyan pedig cikkünk elején írtuk, a retekben található antonianin nevű antioxidánsok segítenek csökkenteni a keringési betegségek kockázatát, és még rákmegelőző hatásuk is van.
A retek még a kertészkedésben is segít
A retek tökéletesen megmutatja, milyen minőségű a talaj a kert különböző részein. Nincs más feladatunk, mint a kert különböző területein elvetni egy csipetnyi retekmagot, rendszeresen öntözni és várni. Miután eltelik körülbelül 30 nap, a retek ki fog hajtani. Mielőtt azonban jóízűen megennénk, vizsgáljuk meg alaposan. Ha szép, érett és egészséges, kiváló a talaj, amiben termett.
Ellenben, ha a levelei szép dúsak, de a gyökérzete igencsak vékonyka, az foszfor és kálium hiányára utalhat. Viszont ha a levelek sárgák, és nem néznek ki túlságosan egészségesen, akkor az azt jelzi, hogy vas, kén, nitrogén és egyéb nyomelem hiánnyal kell számolni a kertben.
Az életmód is nagyban befolyásolja a daganatos megbetegedések kockázatát
A daganatos megbetegedések okozta halálozásoknak a WHO szerint akár 30-50 százaléka megelőzhető lenne, melyben nagyon fontos szerepet játszik táplálkozás - tudjuk meg a webbeteg.hu cikkéből. A túlsúly, illetve az elhízás bizonyítottan összefüggésbe hozható számos daganatfajta kialakulásával, ilyenek például a nyelőcső,- a mell,- az endometrium vagy a vastagbél daganata.