Miről kapta a nevét, mióta ismerjük, milyen egészségügyi hatásai vannak és milyen ételekhez ideális? A Kifli.hu szakértői válaszoltak a kérdésekre.

1. Honnan származik a neve?

A medvehagyma (Allium ursinum) nevét a barnamedvékről kapta. A legenda szerint a medvék, amikor felébrednek téli álmukból, elsőként ezt a növényt keresik, hogy megtisztítsák szervezetüket és visszanyerjék erejüket, hiszen rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik.

2. Mióta ismerjük?

A medvehagyma már az első században bekerült a görög botanikus, Pedanius Dioscorides ötkötetes enciklopédiájába, mint a testet megtisztító növény. A középkorban I. Károly frank császár gyógynövényes könyvében is szerepelt kedvező egészségügyi hatásaival.

3. Milyen egészségügyi hatásai vannak?

A medvehagyma számos kedvező hatással rendelkezik az emberi testre. A népi gyógyászatban a medvehagymát többek közt a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, gyomorbántalmak, illetve számos krónikus betegség ellen is használták. Fürdőként kedvező hatással van a bőrre, és tartalmaz többek közt kalciumot, káliumot és vasat is, így a tavaszi fáradtságot is csökkentheti.

medvehagyma

A medvehagyma gyűjtésekor nagy óvatosságra van szükség – fotó: pixabay.com

4. Milyen ételekhez ideális?

A medvehagyma friss, fokhagymára emlékeztető íze miatt a konyhában igazi jolly joker. Az olaszok például előszeretettel készítenek belőle pestót: fenyőmag, olívaolaj, parmezán és természetesen medvehagyma – ennél frissebb és ízletesebb mártogatóst nehéz elképzelni.

Medvehagymával feldobhatod a reggeli rántottádat, ízesítheted vele a vajat vagy a sajtkrémet, de tésztákhoz, rizottókhoz is remekül illik. Sőt, egyre népszerűbbek a medvehagymás pogácsák és krémlevesek is. Egy igazi különlegesség, ha a medvehagyma leveleit vékony csíkokra vágva salátákhoz adod, vagy összekevered túróval és joghurttal, és egy könnyű, tavaszi krémet kapsz.

5. A veszélyes ikertestvér

A medvehagyma gyűjtésekor nagy óvatosságra van szükség, a növény ugyanis könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel. A gyöngyvirág levelei hasonlóak, azonban szagtalanok és mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyek súlyos mérgezést is okozhatnak.

A mérgező és ehető növény megkülönböztető, ha megdörzsöljük a leveleiket, ha jellegzetes fokhagymaillatot érzünk, akkor medvehagymával van dolgunk. A kikerics napos réteken, mezőkön terem, míg a medvehagyma és a gyöngyvirág árnyas erdők lakója. A medvehagyma, a szár csúcsán kifejlődő, kicsi, fehér, csillag alakú virágokat hoz. A gyöngyvirág a szár mentén, egymás fölött nyíló, harang alakú, mézes illatú virágokkal rendelkezik. A kikericsen tavasszal soha nincs virág. Érdemes minden esetben megbízható forrásból beszerezni a medvehagymát.

Indexkép: pixabay.com