Az Egyesült Királyság éghajlati adottságai általában nem kedveznek a korai zöldség-gyümölcs termesztésnek. Viszont a beltéri növénytermesztés technológiáinak gyors fejlesztése révén ez a hátrány viszonylag rövid időn belül behozható, és a lakossági fogyasztásnak a jelenleginél jóval nagyobb hányada belföldi termesztésből biztosítható.

uborka

A szabályozott környezetben történő üvegházi termesztésnek számos előnye van – fotó: pixabay.com

A walesi Aberystwyth Egyetem kutatói a közelmúltban egy nagyszabású projektet indítottak el, amelynek célja – gyakorlati és biológiai szakértők összefogásával olyan új üvegházak konstrukciók kifejlesztése és megépítése, amelyek több szinten történő termesztéssel növelik az előállítható termés mennyiségét és biztonságát.

Dr. William Stiles, az egyetem Élettudományi Tanszékének munkatársa, a projekt vezetője elmondta, hogy az üvegházi technológia az országban létfontosságú az éghajlatváltozás miatti potenciális élelmiszer-ellátási bizonytalanság kezeléséhez és a jövő élelmiszer-termelési rendszereinek kialakításához.

A szabályozott környezetben történő üvegházi termesztésnek számos előnye van, a kutatók a különböző technológiák összehasonlításával és azon dolgoznak, hogy ezt a technológiát országos szinten megfizethetővé tegyék.

Forrás: hortidaily.com