Sokan emlékezhetünk rá, amikor még ünnepszámba ment, ha banánt lehetett kapni a boltban. Az ára miatt azonban kétszer is meg kellett gondolni, hogy hazavisszük-e. Nyáron pedig még csak álmodni sem mertünk róla. Manapság viszont olyan gyakori a boltok polcain, mintha legalábbis őshonos lenne Magyarországon.
Azonban van egy olyan fajtája, amellyel még csak kevés helyen találkozhatunk. Igaz, az íze egyáltalán nem olyan, mint a banáné, mégis érdemes megismerkedni vele. Ez pedig nem más, mint a plantain, vagyis a főzőbanán. Ismerd meg, és tedd még izgalmasabbá vele az általad készített fogásokat!
Ismerd meg a főzőbanánt!
Az eredetileg Délkelet-Ázsiából származó főzőbanán, más néven a plantain, egy évelő, lágyszárú növény, amely akár 15 méter magasra is megnőhet. Nagyon jól terem, hiszen egy banánfürt akár 10 emeletes is lehet, a súlya pedig közel 40 kg. Egyszerű, nagyméretű levelei vannak, virágai tojásdad alakú virágzatba tömörülnek. Beporzás után bogyótermései lesznek.
A főzőbanán a trópusokon nagyon kedvelt élelmiszer. Fotó: 123rf.com
Bár a nevében szerepel a banán szó, sem a színe, sem a mérete, sem a formája nem emlékeztet a banánra. És semmiképp sem szabad azt gondolnunk, hogy a főzőbanán a banán éretlen verziója. Nyersen gyakorlatilag ehetetlen, hiszen nagyon magas a keményítőtartalma, ezért hőkezelés nélkül nem fogyasztható.
A trópusokon sok család él a termeléséből. A főzőbanánból többféle faj ismert, mint a sima banánból, így a világon megtermelt banánmennyiség nagyobb hányada főzőbanán. A főzőbanán sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos banán. Így azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik súlyproblémákkal küzdenek, és emiatt le kell mondaniuk banánról.
Emellett a főzőbanánnak magas a B- és a C-vitamin tartalma, sok benne a kálium és a pektin, amely kitűnő a különféle emésztőrendszeri panaszok esetén, és a hasmenést is kiválóan csökkenti. A káliumtartalmának köszönhetően kiválóan csökkenti a vérnyomást is.
A főzőbanán lehet az új krumpli?
Előfordulhat, mivel a trópusok nagy részén már az. Itt ugyanis olyan olcsón és könnyen hozzáférhető, mint nálunk a burgonya. Vagy még az sem. Így ott a szegények eledelének számít, amelyet számtalan módon készítenek el. Felhasználják főzve, sütve, grillezve, de püréként is kedvelt, és chips formájában is nagyon sokan fogyasztják.
Nem véletlen tehát, hogy világszinten a tizedik legfontosabb élelmiszer. Abban is hasonlít a krumplira, hogy meg kell hámozni. Sötétzöld állapotában elég nehezen jön le a héja, azonban ha érettebb és sárgább, akkor jóval könnyebb a folyamat.
Ezt készítsd a főzőbanánból
Magas hőfokon csodás chipset készíthetünk belőle, pürésítve pedig húsételek köreteként is megállja a helyét. Hazánkban a speciális étrendek miatt kezdett jobban elterjedni, hiszen nagyon jó szénhidrát forrás, akik pedig glutén, vagy egyéb érzékenységgel küzdenek, nyugodtan bevethetik a főzőbanánt a táplálkozásuk színesebbé tételére.
Az érettségi fokától függ, hogy milyen a színe, de az is, hogy mennyi benne a cukor és a keményítő. A zöld, még éretlen főzőbanán tartalmaz a legmagasabb mennyiségben keményítőt, és ekkor a legmagasabb a cukortartalma is. Azonban ekkor a legnehezebb pucolni, hiszen ilyenkor nagyon kemény.
Ahogy érik, úgy lesz egyre sárgább és egyre puhább is egyben. Ekkor már jóval könnyebb meghámozni, keményítőtartalma pedig cukorrá alakul. Amikor beérik, fekete lesz a színe, a belseje pedig pépes állagúvá és sárgává változik. Ilyenkor már édes az íze is.
Zölden leginkább megfőzik, és köretként fogyasztják, vagy megsütik, és finom chips lesz belőle. Érett állapotában igazán finom a különféle desszertek hozzávalójaként, de önmagában is csodálatos édesség karamellizálva.
A főzőbanánból sok finomság készíthető. Fotó: 123rf.com
Ha ragaszkodsz a hagyományokhoz, válaszd a hagyományos banánt
1. Ha valamiért inkább mégis a hagyományos banánt választod, azzal is nagyon jót teszel az egészségednek. A banán rengeteg energiával fog feltölteni és még akkor is számíthatsz rá, amikor komolyabb betegségen estél át, hiszen segít, hogy visszanyerd az elvesztett erőd és súlyod.
2. A banán gazdag káliumban és magnéziumban, így sokat tehetsz a vérnyomásod szinten tartásáért, és a szíved egészségéért is, ha sokat fogyasztasz belőle. Antacid-hatásának köszönhetően megvéd a gyomorfekélytől. Mivel megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját, megvéd a gyomorsav túltermelődésétől. Hasmenés esetén is számíthatsz rá, ahogyan a főzőbanánra is, hiszen mindketten segítenek visszaszerezni az elvesztett káliumot.
3. Sok pektint tartalmaz, mely jó hatással van az emésztésre és segítséget nyújt székrekedés esetén, triptofán tartalma pedig javítja a kedélyedet. A kedved attól is jobb lehet, ha megtudod, hogy minél érettebb a banán, annál több TNF (tumor nekrózis faktor) van benne. A TNF egy rákellenes anyag, mely segít leküzdeni az abnormális sejtburjánzást a testben.
4. Egy banánnal fedezheted a napi C-vitamin szükségleted 15%-át, sőt, még edzésben is tart, hiszen fokozza az izmok működését, természetes módon juttatja a szervezetet szénhidráthoz, antioxidánsokhoz és egyéb tápanyagokhoz. Magas vastartalmának köszönhetően hemoglobin termelést idéz elő, így segít leküzdeni a vérszegénységet. Ráadásul a növényeid is rajongani fognak érte, hiszen a reszelt banánhéj nagyon jó táptalaj a palánták számára, és még a levéltetveket is el tudod űzni vele.