Ha itt az ősz, akkor vele együtt eljött a gesztenyeszezon is. Lehet gyűjteni, dekorációs célokra felhasználni, játékokat készíteni belőle, de a legjobb valami egészen finomat készíteni gesztenyéből, a saját magunk és a szeretteink örömére.
A gesztenye pedig azon túl, hogy nagyon finom, igazán egészséges is. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nem hizlal, sőt, kitűnő méregtelenítő is. Ha szerencsés vagy, van egy gyönyörű gesztenyefa a kertedben, de ha még nincs, mindenképpen gondolkodj el rajta, mert mind a látványa, mind a gesztenyéből készíthető ételek íze kellő okot ad rá, hogy adj otthont egynek.
A gesztenye azért igazán különleges, mert édességek és főételek készítéséhez is kiváló. Csodás leves készíthető belőle, a főételek mellett pedig köretként is kiváló, de a karácsonyi pulykából is a legjobbat hozza ki, ha gesztenyével van megtöltve. A desszertek közül pedig lehetetlen kiválasztani a legjobbat. A gesztenyepüré nagyon gyorsan elkészíthető, és csodálatosan finom, de akár a bejgli töltelékeként is helyet kaphat a gesztenye a karácsonyi asztalnál.
Összegyűjtöttünk pár receptet, amit örömmel osztunk meg veled, hogy megismerd a gesztenye összes arcát.
A tökéletes gesztenyesütés titkai
Vásárolhatsz a különféle vásárokban parázson sült gesztenyét, de akkor sem kell lemondanod a sült gesztenye csodálatos ízéről és illatáról, amikor éppen nincs semmilyen vásár a közelben. Csak néhány apró lépést kell hozzá betartanod.
- Csak friss és hibátlan gesztenyét használj fel a sütéshez.
- Egyforma méretű gesztenyéket válassz, mert azok egyszerre fognak megsülni.
- Sütés előtt X alakban vágd be a gesztenyéket. Ne csak karcold rá az X-et, hanem vágd is át a héját. Ha nem vágod át, a gőz hatására fel tud robbanni a gesztenye.
- Óvatosan vágd, nehogy a kezed is áldozatul essen.
- Van, aki megfőzi a gesztenyét sütés előtt, van, aki nem. Mindenki a saját módszerét tartja a legjobbnak.
- A megsült gesztenyéket még melegen hámozd meg, mert hidegen ez sokkal nehezebben fog menni.
A gesztenye minden fogásként megállja a helyét
1. Első fogásként mit szólnál egy jó gesztenyekrém leveshez?
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 8 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor és 3 evőkanál méz.
A gesztenyepürét törd össze villával, majd egy merőkanálnyi tejben keverd csomómentesre a pudingport és a cukrot. A maradék tejet forrald fel, majd kevergetés mellett add hozzá a pudingporos tejet. Tedd bele a gesztenyepürét és főzd 2 percig. Húzd le a tűzről, add hozzá a vaníliás cukrot és mixerrel keverd össze. Keverd bele a mazsolát, majd hűtsd le a levest.
A gesztenyemasszát házilag is elkészítheted.
Hozzávalók: 1 kg gesztenye, 3 dl tej, 4 dl víz, 1 darab vaníliás rúd, 5 dkg cukor, 1,5 dl habtejszín és 5 dkg olvasztott vaj.
A gesztenyék tetejét éles késsel X alakban metszd be. A vágással felfelé tedd a gesztenyéket alufóliával bélelt tepsire, és önts alá egy kis vizet. Melegítsd elő a sütőt 120 fokra, és süsd körülbelül 40-45 percig. Még forrón szabadítsd meg a héjától.
A csupasz gesztenyéket tedd fel a tejjel együtt főni. Add hozzá a vizet, és kapard bele a vaníliát a vaníliás rúdból. Főzd 45 percig, majd szűrd le. A cukorból és 1 dl vízből főzz szirupot. Turmixold össze a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal, majd az így kapott masszát reszeld le apró lyukú reszelőn, vagy nyomd át krumplinyomón, és már készen is van a csodás, házi gesztenyemassza. Ezt nyugodtan felhasználhatod a leveshez, de tálakba téve, tejszínhabbal igazán csodálatos gesztenyepüré lesz belőle.
A gesztenyepüré igazán finom édesség. Fotó: 123rf.com
2. Főételként gesztenyével töltött pulykát ajánlunk.
Hozzávalók:25 dkg natúr gesztenyemassza, 1 marék asztalt szilva, friss kakukkfű, 4 szelet pulykamell, 16 szelet bacon, 2 evőkanál vaj, só és bors, ízlés szerint
Dolgozd össze a gesztenyemasszát és az aprított aszalt szilvát egy aprítógép segítségével. Add hozzá a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Sózd meg a pulykamell szeleteket, szórd meg mindkét oldalukat enyhén borssal, majd klopfold ki. A szeletek közepébe tegyél tölteléket, majd tekerd fel a húst. Egy hústűvel rögzítsd, hogy sütés közben se nyíljon ki. Tekerj a hústekercsekre bacont. Tedd tepsibe úgy, hogy aláöntesz egy kevés húsleves alaplevet, vagy vizet. Tedd rá a hideg vajat. 200 fokos sütőben süsd készre, körülbelül 40 perc alatt.
Főételként is megállja a helyét a gesztenye. Fotó: 123rf.com
3. Desszertként pedig egy igazán egyszerű klasszikust hoztunk, a gesztenyés szívet. De visszaugorhatsz az első pontra, és elkészítheted a fantasztikus, házi gesztenyemasszából készült gesztenyepürét is.
Hozzávalók: 15 dkg darált keksz, 5 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 csomag gesztenyemassza, 20 dkg csokoládé vagy tortabevonó, 1 evőkanál vaj.
A darált kekszet keverd össze a porcukorral, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá a lereszelt gesztenyemasszát, és jól dolgozd össze az egészet. Nyújtsd ki lisztes deszkán körülbelül fél centiméter vastagságúra, majd szaggass szíveket belőle. Tedd pár percre hűtőbe, majd olvaszd fel a csokit vagy a tortabevonót a vajjal, és mártogasd bele a szívek alsó felét. Hűtsd meg a szíveket és fogyasszátok el a szeretteiddel együtt.