A kerti lugas duplán hasznos, ha babból készül. Fotó: 123rf.com
Sok-sok évvel ezelőtt a kukorica mellé mindig vetettek karós babot is, mert a karót kitűnően helyettesítette a kukorica erős szára. És már akkor is tudták, hogy milyen csodás kuckót lehet így készíteni a gyerekeknek, négy karó és a bab segítségével. Mivel a bab legalább 2-3 méter magasba szeret futni, így érdemes jó nagy karókat választani és befuttatni őket babbal. Így nem csak egy árnyékos menedéket kapnak a gyerekek, ahol kint tudnak lenni még a legmelegebb nyári napon is, hanem a család éves babellátása is meg lesz oldva.
A legegyszerűbb lugasépítési mód, ha veszel négy darab körülbelül 2-3 méter magas karót, és azok végét leásod jó mélyre úgy, hogy egy 70-80 cm hosszúságú négyzetet alkosson a négy leásott karó sarka. Ezután kösd össze a tetejüket úgy, hogy gúlát alkossanak. Máris kész az indiánsátor. A rudak külső részére ültesd a babszemeket.
A bab nagyon szereti a vizet, így fontos, hogy folyamatosan öntöznöd kell, ha zölden szeretnéd tartani a kerti lugast, és jó sok bablevest szeretnél enni. Az enyhén lúgos talaj a kedvence, de az átlagos kerti föld is tökéletesen megfelelő lesz a számára. Az érett komposztot pedig biztosan meg fogja hálálni.
Sajnos nem csak mi szeretjük, hanem a babzsizsik is odavan érte. Mivel vele általában akkor fogsz már csak szembesülni, amikor rátalálsz a betakarított termésben, fontos, hogy megelőzd a bajt. A csávázott vetőmag használta segít ebben, illetve ha látod, hogy a hüvelyek viaszosodnak, akkor használj irtószert. Sajnos a takácsatka és a levéltetvek is kedvelik, így nagyon fontos a permetezés, és hogy egymást követő évben ne ültesd a babodat ugyanarra a helyre.
A babból számtalan finomságot készíthetsz. Fotó: 123rf.com
Ez a növény meghálálja a törődést, amiből nem is kíván olyan sokat. Ráadásul a száraz hüvelyeket elég csak október környékén leszedned, és ha száraz helyen tárolod, a hosszú, téli estéken összeülhet a család és nagy beszélgetések vagy TV nézések közepette együtt lehet kifejteni a szemeket. A száraz babból rengeteg finomságot lehet készíteni, ami azon túl, hogy tápláló, nagyon egészséges is. A szárazbab ugyanis kitűnő A, B1, B2 és C vitamin forrás, de megtalálható benne vas, foszfor és kálcium is.