Ezek a zöldségek tele vannak olyan tápanyagokkal, melyek nélkülözhetetlenek a nők számára 30 éves kor felett, ugyanis ekkor olyan változások indulnak meg a szervezetünkben, melyek szükségessé teszik, hogy jobban odafigyeljünk a változatos zöldségfogyasztásra. A zöldségek között is vannak olyanok, amik még fontosabbak a nők számára, mint a többi – írja a marieclaire.hu.
Az alábbi 10 zöldség az, amely a legtöbb olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmazza, amire egy nőnek szüksége lehet 30 felett, ezért jó, ha hetente legalább egyszer a tányérunkra kerülnek.
Rukkola
A leveles zöldek közül a rukkola különösen hasznos a nők számára 30 éves kor felett. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, továbbá kiváló kálium-, kalcium-, magnézium- és folsavforrás.
Sütőtök
Egyetlen adag sütőtök fedezi a napi ajánlott C-vitamin-bevitel felét és a kálium-, rost- és magnéziumbevitel több mint 10 százalékát. A sütőtök továbbá remek béta-karotin-forrás, ami az A-vitamin előanyaga, és a szem és a látás egészségéhez elengedhetetlen.
Sárgarépa
Azért fontos, hogy legalább hetente egyszer együnk sárgarépát, mert rengeteg C-vitamint tartalmaz, továbbá kiváló béta-karotin-, rost- és káliumforrás. Nyersen fogyasztva továbbá segít a hormonszintek egyensúlyban tartásában.
A sárgarépa rengeteg C-vitamint tartalmaz – fotó: Pixabay
Hagyma
A hagyma bármely fajtája nagyon egészséges, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaznak, melyek rákmegelőző hatásúak. Ráadásul a hagyma nagyon alacsony kalória- és zsírtartalmú zöldség, viszont nagyon sok C-vitamint és káliumot tartalmaz. A legmagasabb koncentrációban a héjában található antioxidáns.
A hagyma nagyon alacsony kalória- és zsírtartalmú zöldség, de nagyon sok C-vitamint és káliumot tartalmaz – fotó: Pixabay
Kelbimbó
Rendkívül jó vitamin- és ásványianyag-forrás, mely rengeteg K-vitamint tartalmaz, ami nagyon fontos a vérrögképződés megelőzésére és az egészséges csontokhoz. Egy adag kelbimbó tartalmazza a napi ajánlott C-vitamin 100 százalékát és a napi rostadag 10 százalékát.
Gomba
A gomba alacsony kalória-, zsír- és sótartalma miatt kiváló élelmiszer, hiszen remek tápanyagforrás, és számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatással bír. Sok benne a rost, a kálium, és többféle B-vitamint is tartalmaz, sőt D-vitamin-forrásként is hasznos a téli hónapokban. Továbbá a gombában található egy olyan fehérje, ami antioxidánsként működik, és csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának az esélyét.
A gombának számos jótékony hatása van – fotó: Pixabay
Burgonya
A burgonya remek kálium-, rost- és C-vitamin-forrás, a benne található kálium természetes módon csökkenti a vérnyomást, harcol a túlzott sóbevitel káros hatásai ellen.
Pritaminpaprika
A paprika remek C-vitamin-forrás, különösen az élénk színű változatok tartalmaznak sok C-vitamint, ami nagyon fontos a vas felszívódásához a szervezetünkben, de immunerősítő és antioxidáns funkciója is van. Egy közepes pritaminpaprika fedezi a napi C-vitamin-bevitel 100 százalékát.
Zöldborsó
A hüvelyesek nagyon fontosak egy nő étrendjében. A zöldborsó az egyik legjobb zöldség a fehérjebevitelre, ráadásul rengeteg rostot tartalmaz. Egy adag fedezi a napi rostszükséglet negyedét, a C-vitamin-bevitel száz százalékét, a napi vas-, B6-vitamin-, magnézium- és káliumszükséglet 10 százalékát.
A zöldborsó az egyik legjobb zöldség a fehérjebevitelre, ráadásul rengeteg rostot tartalmaz – fotó: Pixabay
Cékla
Jó, ha a cékla többször is a tányérunkra kerül hetente valamilyen formában, hiszen rengeteg rostot és káliumot tartalmaz, rendkívül jó folsav-, magnézium- és foszforforrás. Szinte minden olyan ásványi anyag megtalálható benne, amire egy felnőtt nőnek szüksége van.