Egy új kutatást végeztek, amiből kiderült, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás mennyisége közvetlen kapcsolatban áll az éjszakai alvás hosszával.

A kulcs a megfelelő táplálkozás

A legtöbben bármit megtennének azért, hogy végre át tudják aludni az egész éjszakát. Sok dolog függvénye, hogy ki és mennyire jól alszik, azonban legutóbb kiderült, hogy ide tartozik a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A pihentető alvás elengedhetetlen a szervezetünk számára, így tudunk regenerálódni, mind a belső szerveink, mind az izmok, az ízületek, valamint természetesen az agyunk is. Nem kell azonban túl messzire menni ahhoz, hogy végre nyugodtabban teljenek az éjszakák.

A kielégítő pihenés lehetőséget ad a testünknek, hogy pihenjen, feltöltődjön, felfrissüljön. A szívünk, az érrendszerünk, a sejtjeink, de még az immunrendszerünk és a memóriánk is függ attól, hogy mennyit alszunk egy éjszaka. Az alvászavarok és az álmatlanság egyre gyakoribb a felnőtt lakosság életében. Ennek fő oka természetesen a stressz, az elektronikai eszközök használata, valamint a gyorsételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód.

Milyen a jó alvás?

Az éjszakai alvás 3-5 ciklusban zajlik, amelyek mindegyike 90-120 percig tart. A felnőttek átlagos alvásszükséglete tehát 7-9 óra, ettől azonban nem szabad eltérni, hiszen az hosszabb távon számos egészségügyi problémát okozhat. Ilyen a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a memóriazavar, de még a daganatos betegségek kockázata is jelentősen növekedhet.

Nem mindegy, hogy mit eszünk

Egy új felmérés szerint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, illetve az alvás időtartama között összefüggés van. A Helsinki Egyetem, a Turku Egyetem és a Finn Nemzeti Egészségügyi Intézet Frontiers in Nutrition című folyóiratban tette közzé, hogy a finn felnőtt lakosság körében végzett kutatás milyen eredményeket hozott. Több mint 5000 ember vett részt, akik kérdőíven számoltak be arról, hogyan alszanak és mit esznek.

Kiderült, hogy a rövid alvók 37 grammal kevesebb, a hosszú alvók pedig 73 grammal kevesebbet fogyasztottak a zöldségekből és a gyümölcsökből, mint a normál alvók. Ez tehát azt jelenti, hogy a normál alvási időtartamtól való eltérés alacsonyabb zöldség- és gyümölcsfogyasztással járhat.

Mennyi az annyi?

Az Egészségügyi Világszervezet javaslata szerint napi szinten 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani. Ezzel szemben az Északi Miniszterek Tanácsa minimum 500, de inkább 800 gramm bevitelét javasolja.

Melyik zöldséget és gyümölcsöt válasszuk, hogy jól aludjunk?

Azért az sem mindegy, hogy mikor és milyen formában visszük be az egyes fajtákat, főleg akkor, ha a cél az alvásminőség javítása. A magas melatonintartalmú élelmiszerek ugyanis hozzájárulhatnak a pihentető alváshoz. A melatoninnak kulcsszerepe van a szervezet alvás-ébrenlét ciklusának szabályozásához.

Ha tehát jól szeretnénk aludni, akkor mindenképpen magas melatonintartalmú zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani, valamint ide tartozik még a gomba is. Más kérdés, hogy mit fogyasszunk, ha ránk tör az éjszakai nassolási vágy.

Esténként bátran ehetünk bőven meggyet, cseresznyét, banánt, epret, szőlőt, ananászt. A zöldségek tekintetében a paradicsom, az uborka, a kukorica, valamint az említett gomba a legjobb választás. Ezek egy részét saját magunk is megtermeszthetjük a kertben, de jó választás cukormentes befőtt, lekvár formájában, esetleg fagyasztott verzióban. A téli időszakban ugyanis egyes fajtákhoz nehezen juthatunk hozzá.

A felsoroltak mindegyike magas melatonintartalommal rendelkezik, de emellett bővelkednek vitaminban és ásványi anyagban, amik segítik az ellazulást. Érdemes őket napközben is beiktatni ebédhez, vacsorához, délelőtt pedig bátran ehetünk mindenféle gyümölcsöt. A szervezetünk minden tekintetben hálás lesz érte.

Jó választást jelenthetnek még a folsavban gazdag leveles zöldségek, mint a spenót és a kelkáposzta, amikhez egész télen hozzá tudunk jutni. A bennük található folsav segít a krónikus fáradtság leküzdésében, ráadásul tartalmaznak olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, élelmi rostokat, amelyek az alváshoz szükséges telítettségérzetet biztosítják.

Gyógynövényekkel a jobb alvásért

Ha még így sem megy az alvás, akkor szóba jöhetnek a népszerű gyógynövények, amelyeket folyamatosan fogyasztva sokat segíthetünk a stressz csökkentésére, az alvási ciklusok helyreállításán.

Bármilyen zöld leveles zöldség jó választás lehet vacsorára vagy lefekvés előtt - fotó: pexels.com

Az egyik ilyen a jól ismert citromfű, amelynek minden kertben helyet kellene kapnia. A kitűnő idegerősítő és nyugtató, valamint altató gyógynövény széklethajtó és izzasztó hatása miatt kiválóan segíti az emésztést is. Nyugtatja a méhet, a gyomrot, a szívidegeket. A legjobb tea formájába fogyasztani. Egy csésze lefekvés előtt garantáltan eléri, hogy pihentebben ébredjünk.

A másik az orbáncfű, amit gyakran használnak antidepresszánsként, de remek választás általános hangulatjavításra, stresszoldásra, nyugtatásra. Gyógyteaként az esti órákban érdemes elfogyasztani és csak 6 hétig szabad inni, utána legalább ennyi időre szünetet kell tartani.

Forrás: divany.hu, benu.hu