Az áfonya nagyon finom és hasznos növény. Ráadásul télen sem szabad megfeledkezni róla, hiszen decemberben és januárban vághatunk róla dugványt, hogy még több áfonyában lehessen részünk. Azonban az áfonya fogyasztásánál sem árt, ha ügyelünk néhány részletre, hogy tényleg hasznos lehessen a számunkra. Az áfonya ugyanis nagyon sokat tehet az egészségünkért.
Így vágj fás dugványt télen
Fás dugványnak az egy- vagy kétéves, egészséges, erős hajtásokat válasszuk. Ha a január meleg időjárást hoz, akkor a bokrok már elkezdhetnek felkészülni a tavaszra, és ilyenkor már késő levágni a dugványt. Ahhoz, hogy a gyökerek növekedését figyelemmel tudjuk kísérni, tudnunk kell, melyik az alsó és a felső rész. A levél nélküli dugványok növekedési iránya vágás nélkül nehezen látható, ezért a két véget eltérően kell metszeni. Az alsó részét ferdén, a felsőt pedig egyenesen kell metszeni, így meg tudjuk különböztetni.
Az áfonya nagyon finom és egészséges gyümölcs. Fotó: Shutterstock
A legtöbb fás dugványt 20 cm hosszan kell levágnunk, de az egres és egyes kúszónövények esetében inkább 30 cm hosszú dugványokat kell levágni. A levágott dugványokat szorosan össze kell kötni, azonban tíznél többet ne kössünk egy kötegbe. A dugványokat sötét, hűvös, fagymentes helyen tároljuk, a legjobb, ha egy homokkal teli ládában tartjuk őket. Meg kell várnunk, amíg a talaj felenged, és március környékén el is lehet ültetni a dugványokat.
Így legyen áfonya a kertedben
A szabad földes ültetésre a legalkalmasabb időszak márciustól májusig, és szeptembertől novemberig tart. Ezen kívül alkalmasak még a június, július és augusztus hónapok is az ültetésre, ha az ültetéskor a nappali hőmérséklet nem magasabb 25 Celsius-foknál. Az áfonya ültetése előtt megfelelő állagú ültetőgödröt kell készíteni. Napos, vagy enyhén árnyékos helyre kell egy 45 cm széles és 30 cm mély gödröt ásni. Nem kell túlságosan mélynek lennie, hiszen az áfonya bolyhos gyökérzete sekélyen terül szét.
A gödörbe egyenlő arányba kerüljön a kiásott talaj és tőzeg keveréke. Helyezzünk a gödörbe a keverékből, majd állítsuk bele a konténerből óvatosan kiemelt áfonyatövet. Az áfonyatő konténerének talajszintje legyen 6-7 cm-rel lejjebb a szabad föld szintjénél. A maradék keveréket tegyük az áfonya tövére, és köré. Ha több tövet ültetünk, a tövek távolsága legyen 100 cm. Ezután alaposan locsoljuk meg, amelyhez a legideálisabb választás az esővíz.
Az áfonya bogyói július végén - augusztus elején érnek be. Ahogy minden növény életében, úgy az áfonyánál is szükség van metszésre. Azonban az áfonya nagyon figyelmes velünk, így az első 5-6 évben nem kell megmetszeni. Ha ezt betartjuk, akár 50 évig is szüretelhetjük a finom gyümölcsöt. Az áfonya -40 Celsius fokig fagytűrő, így nem igényel semmilyen különleges bánásmódot télen sem.
Azonban, amikor az áfonya eléri a hat éves kort, meg kell metszeni, ráadásul télen is, hiszen ekkor fiatalítjuk meg, vagyis ekkor kerül sor az öreg vesszők eltávolítására. Mivel a téli metszés a növények nyugalmi időszakában történik, így ekkor nem képződik váladék az ejtett sebeknél. Ezáltal jóval kisebb a fertőződés veszélye. A téli metszés eredményeként gazdagabb terméshozamot érhetünk el, a metszés pedig segít még a betegségek megfékezésében és a növény kondíciójának javításában is.
Ezért és így fogyaszd az áfonyát
A fekete áfonya C-vitamin és béta-karotin tartalma kimagaslóan magas, Az áfonya kifejezetten jót tesz a látásnak. Az áfonya bővelkedik ásványi anyagokban, mint amilyen például a foszfor, a cink, a magnézium, a kalcium, a vas és a mangán.
A népi gyógyászatban fekete inzulinnak is hívják, mert a fekete áfonya levelében myrtillin képződik, amely segít a cukorbetegség tüneteinek csökkentésében. A 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél képes az ingadozó vércukorszintet optimalizálni, és számíthatunk rá a diabétesz szövődményeinek enyhítésében is. Azonban gyakran kezelik növényvédő szerekkel, ezért is érdemes otthon termeszteni.
A bogyós gyümölcsök közül a fekete áfonya rendelkezik a legmagasabb szabadgyök-semlegesítő képességgel, Antioxidáns hatása miatt a fekete áfonya remek a bőrnek is.
Nyersen és lekvárként is finom gyümölcs az áfonya. Fotó: Shutterstock
Azonban a Free Radical Biology and Medicine című lapban publikált kísérlet szerint az áfonyát nem szabad tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert a gyümölcs elveszíti jótékony hatását. A vér antioxidáns-tartalma megváltozik, ha az áfonyát tejtermékkel fogyasztjuk. Akik vízzel ették meg az áfonyát, azoknak a vérében megnövekedett a kávésav és a ferulasav koncentrációja, akik viszont tejjel, azoknál csökkent. A ferulasav a természetben előforduló antioxidáns vegyület, a kávésav az idegsejtek erőteljes védelmezője.
A fekete áfonya segít a vastagbélrák megelőzésében. Az áfonyafélék, beleértve a fekete áfonyát is, a húgyúti fertőzésben szenvedő betegek számára sokat segítenek. Ezen kívül az áfonya erős gyulladásellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Adjunk hát helyet az áfonyának a kertben és a tányéron.