A kerti zsázsa a legrövidebb tenyészidejű zöldség, amit télen is el lehet vetni, majd a vetéstől számítva 12-14 nap múlva már fogyaszthatjuk is. Mégis, nagyon kevesen ismerik és termesztik. Pedig ez nem volt mindig így. Már nagyon korai leletek is bizonyítják létjogosultságát a zöldségek között. Ráadásul amellett, hogy igen ízletes, még egészséges is, és akkor is rendelkezésünkre áll, amikor a többi zöldségféle még egyáltalán nem elérhető számunkra.
A zsázsa története
A kerti zsázsa az evésre termett. Ezt bizonyítja nevének eredete is, hiszen az angol cress, a német Kresse és a francia cresson szóból jött létre, melyek eredete a szanszkrit enni, harapni szóból fakad. Nem véletlen tehát, hogy a zsázsa már az ókorban is nagyon kedvelt salátanövény volt.
A kerti zsázsa Irán területéről származik. Kínában mar i. e. 1500 évvel is ismerték, sőt, I. Yin császári miniszter utasítása alapján úgy került be a növények jegyzékébe, mint a legfinomabb saláta. Már ezért is érdemes egy esélyt adni neki, és megkóstolni.
De a zsázsa nem csak itt volt kedvelt. Magjait egyiptomi sírokban is megtalálták, sőt, görög leírások is fellelhetők a termesztésével kapcsolatban. A rómaiak mint afrodiziákum is alkalmazták. A kertészeti irodalomban salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű néven is emlegetik.
A zsázsa télen is szüretelhető. Fotó: 123rf.com
Így termessz kerti zsázsát
A kerti zsázsa azért különösen kedvelt télen, mert az egyetlen zöldség, amit ilyenkor, decemberben is elvethetünk, és két hét múlva már szüretelhetjük is. Apró, barna színű magjait tegyük homokkal kevert, kerti földdel töltött tálkába. Két-három ujjnyi vastagságú földréteg elegendő lesz a magok számára. Ügyeljünk rá, hogy tiszta földet használjunk, amelyben még nem volt növény, különben a zsázsa nem fog tudni kikelni, vagy túl gyenge lesz, és nem fog tudni megerősödni.
Nyomkodjuk le a homokkal kevert földet, és vessük rá a magokat. Nyugodtan vessük sűrűn a magokat, majd fedjük le őket 1-2 mm vastag föld- vagy homokréteggel, és ezt is nyomkodjuk le. Ezután tegyük sötét helyre az edényt, és takarjuk le egy kartonlappal, hogy semmilyen fény ne érje. Egészen addig tartsuk sötétben, amíg a kis növények kibújnak a földből, így nem marad a maghéj a levél hegyén. Ezután viszont nagyon sok napfényre lesz szükségük, így a legjobb, ha az ablakpárkányra tesszük őket. Mivel kedveli a meleget, legalább 20-22 Celsius-fokra van szükségük.
A vetés után három-négy nap múlva már láthatjuk, ahogy a kis magok a talaj felszíne felé tolják magukat. Ekkor öntözzük meg őket alaposan. Amikor már előbújnak a kis növények, soha ne locsoljuk magára a növényre a vizet, mert a vízcseppektől a növények el fognak feküdni. Jó megoldás, ha vízáteresztő edényt használunk, és azt naponta 5-10 percre vízbe állítjuk, hogy kellően át tudjon nedvesedni a talaj.
A zsázsát nem muszáj földbe vetni. Akár két itatóspapír közé is szórhatjuk a magokat, ha kellő nedvességet biztosítunk számukra, ki fognak kelni. Természetesen a fényt el kell vonni a magoktól úgy, ahogy a földbe vetés estén is tettük.
A vetés után alig telik majd el 12 nap, rögtön láthatjuk, hogy a zsázsa szép, sűrű sorokban kinőtt. Ez pedig tökéletes időpont arra, hogy betakarítsuk munkánk zöldségét, a zsázsát. A növénynek nem csak a sziklevelei fogyaszthatók, hanem a lomblevelei is. Ha folyamatosan szeretnénk fogyasztani, akkor hetente ismételjük meg a vetést, mindig új földet felhasználva hozzá.
Ha szabad földben szeretnénk termeszteni, akkor viszont várnunk kell, hiszen ott csak március végétől júniusig vethetjük. Ahhoz, hogy jól teremjen, elő kell készíteni a földjét. Miután elvetettük a magokat, egy hét múlva már láthatjuk a kis növényeket, és körülbelül három hét után be lehet takarítani.
A kerti zsázsa finom kenyéren is. Fotó: 123rf.com
Mivel igen rövid a tenyészideje, a gyerekeket is bevonhatjuk a folyamatba. Így nem fogják elveszíteni a türelmüket, és könnyedén meg tudják figyelni, hogy rövid időn belül hogy csíráznak ki a magok, és hogy fejlődik ki belőlük a gyorsan szüretelhető zöldség. Ezáltal meghozhatjuk a kedvüket ahhoz a csodához, amelyet egyszerűen csak növénytermesztésnek, vagy kertészkedésnek nevezünk.
Így fogyaszd a zsázsát
A friss zsázsa íze enyhén csípős, és a tormáéhoz hasonlít. A növényt ollóval vágjuk le a föld felszíne felett. Ha gyökerestől húzzuk ki, úgy nagyon nehezen tudjuk megtisztítani a földtől. A kerti zsázsa kiváló szendvicsek ízesítésére, vajas kenyérrel fogyasztva, de salátákhoz és ételek díszítéséhez is remekül felhasználható.
Igazán finom mártás és leves készíthető belőle, és nem csak frissen lehet felhasználni a különböző fogásokhoz. A zsázsát kis csomókban, alufóliába tekerve fagyasszuk le, így mindig rendelkezésünkre áll.
A zsázsa baktériumölő, úgynevezett fitoncid anyagot is tartalmaz. Jelentős C-vitamin tartalmán kívül karotint, B-vitamint, és nagy mennyiségben különböző ásványi sókat, elsősorban káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat tartalmaz.
A zsázsa ráadásul köztes növényként ültetve biológiai védelmet biztosít más haszonnövényeknek. Megvédi a gyümölcsfákat a levéltetvektől, illetve a káposzta- és salátaféléket a csigáktól. Dísznövényként is termesztik, mert szárítva virágkötéshez használják.