Arra továbbra sem tudjuk megadni a választ, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Arra azonban már igen, hogy miért jó otthon baromfit tartani. Azon túl, hogy élettel töltik meg az udvart, még a tojásról is gondoskodnak. Ha pedig van már saját házi tojásunk, csak egy lépés, és persze egy kakas választ el bennünket attól, hogy a keltetéssel is megpróbálkozzunk. Mármint keltetőgép, vagy kotlós segítségével.
Ha tavasz, akkor kiscsirkék
Ha van baromfiudvarunk, akkor ismerős kép, amikor a kotlósok idővel elülnek a tojásokon, majd előhozzák a tojásból kibújt kiscsibéket. Azonban, ha sok kiscsirkét szeretnénk, vagy nincs kotlósunk, használhatjuk béranyaként a keltetőgépet is. Azzal azonban már az elején jobb tisztában lenni, hogy a kotlós fel is neveli a kiscsirkéket, míg a keltetőgép csak abban segít, hogy kikeljenek.
De vajon miért ül rá a kotlós a tojásokra? A kotlás változó számú tojás termelése után, a hormonszintváltozás hatására következik be, általában tavasz elejétől ősz végéig. Ekkor a tyúk testhőmérséklete megnő, a tojástermelése leáll, ezért kiválaszt egy kellően nyugodt helyet, ahol fészket épít és elül. Persze a folyamathoz kell a kakas is, hiszen csak megtermékenyített tojásból lesz kiscsibe. Ehhez pedig 21 napra van szükség.
A kotlós általában mindenre odafigyel. Naponta csupán egyetlen alkalommal hagyja el a helyét, hogy egyen és igyon, egyébként egész nap ül a tojásokon, gyakran megforgatva azokat az egyenletes hőellátás miatt. Amikor azonban nincs kotlós, marad a keltetőgép.
A keltetőgép is jó alternatíva
A keltetőgép imitálja a tyúk, kacsa, liba és egyéb tollas jószág kotlását, tehát megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosít a tojások számára a keltetés időtartama alatt. Mivel a kotlós rendszeresen forgatja maga alatt a tojásokat, van már olyan keltető is, amelyben nem nekünk kell forgatni a tojásokat, hanem a gép maga oldja meg ezt. Habár a tyúk nagyon sokszor forgatja meg a tojásokat naponta, nekünk elég ezt naponta kétszer megtenni.
Rengeteg féle keltetőgép létezik, attól függően, mennyi tojást szeretnénk keltetni, így találunk egészen kis kapacitásúakat is, amelyeket otthoni használatra tudunk bevetni. A keltető előnye, hogy mi választhatjuk ki a kelés idejét, és egyszerre nagyobb mennyiségű tojást keltethetünk, így több kiscsibénk lehet, mintha a kotlósokra bíznánk a dolgot. Azonban amíg a tyúk magától tud és végez el mindent, a keltetőgépet azért néha felügyelnünk kell. Ráadásul a kiscsibéket is nekünk kell felnevelni, ha kihagyjuk a tyúkot a folyamatból.
A keltetéshez először is gyűjtsük össze a tojásokat, vagy vásároljuk meg a kívánt mennyiséget. A keltetés kezdetéig a tojásokat körültekintően kell tárolni és kezelni, és minden nap forgatni kell őket. Érdemes a keltetőgépet és a tojásokat is lefertőtleníteni. Ha nem forgatja meg a berendezés a tojásokat, tegyünk mindegyik tojásra egy reggeli és egy esti jelet, hogy lássuk a forgatás alkalmával, hol tartottunk. Naponta kétszer kell forgatni a tojásokat.
A 21 nap alatt ügyelni kell az előírt hőmérsékletre és páratartalomra is, ehhez pedig nem árt, ha vásárolunk egy hő- és páratartalom-mérőt, mert a gépek saját műszerei nem mindig pontosak. A folyamat során érdemes lámpázást végezni, vagyis átvilágítani a tojásokat a 8. és a 15. napon, hogy lássuk, hogyan fejlődik bennük az embrió.
Ha van kertünk, legyen baromfiudvarunk, és vele házi tojásunk is. Fotó: Shutterstock
A kelés ideális ideje a szakirodalom szerint 20 nap és 7 óra, ám ez bizonyos körülmények miatt akár 1–2 nappal is eltolódhat. A keltetés utolsó két napjában azonban már nem szabad forgatni a tojásokat. Az automata keltetőgépekből ekkor ki kell venni a forgatókart. Ekkor már a tetőt sem szabad felnyitni. A tojásokon először egy kis lyukat fogunk látni, majd pár óra elteltével a csibe elkezdi szétrepeszteni a héjat, és ki fog bújni a tojásból.
Ha először döntünk a keltetőgép használata és a csibenevelés mellett, mindenképp kérjük ki olyan tanácsát, aki már végzett ilyet, így ő mindenben segíteni tud, és a segítségével világra jött kiscsibéket is egészen biztosan jól fogjuk tudni ellátni.
A kiscsibék ellátása nem gyerekjáték
A keltetés során már előre fel kell készülni a kiscsibék érkezésére. Ehhez szükség lesz egy nyugodt, csendes, huzatmentes helyre. Ez legyen mindenképpen tiszta, így ha lehet, meszeljük ki még jóval a csibék érkezése előtt. Akár egy kellően nagy méretű kartondoboz is megfelelő a kiscsibék neveléséhez.
Fontos, hogy szerezzünk be kellő mennyiségű infralámpát, hiszen a kiscsibéknek melegre lesz szükségük. Az infralámpák csak kis területet tudnak kifűteni, és fontos, hogy a lámpák közötti terület hőmérséklete ne csökkenjen le 10-15 Celsius-fok alá. 50 csibéhez kell minimum egy infralámpa. Már azelőtt 12 órával kapcsoljuk be az infralámpát, hogy a csibéket behelyezzük, hogy meg ne fázzanak. Ügyeljünk rá, hogy a helyiség szellőztethető legyen, hogy friss levegő jusson a csibéknek, azonban semmi esetre se fázzanak meg, és ne kerüljenek huzatba.
Készítsünk be számukra itatót, amelybe ne hideg vizet öntsünk, mert az ártalmas a csibék számára, hanem langyosat. Az itató olyan magas legyen, hogy elérjék a csőrükkel, de ne koszolják össze, Fontos, hogy bele ne fulladhassanak. Az ideális alom a fenyőfaforgács vagy nagyobb szemcséjű fűrészpor, illetve a darált szalma. A papír, a kartoncsíkok vagy sima szalma nem megfelelő.
A víz és a meleg a legfontosabb az első pár órában, és végig a folyamat során. Ha nem kezdenek el inni a csibék, óvatosan fogjuk meg őket egyesével, és mártsuk a csőrüket a vízbe. Ha rendesen isznak, akkor lehet már nekik élelmet is adni.
Az etetőt is úgy kell elhelyezni, hogy mindegyik kiscsibe elérje, de ne koszolják össze. Szoktatásként szórjunk egy kis darált takarmányt egy kartonlapra, és figyeljük, hogy mindegyikük egyen.
A hőmérsékletet a lámpák feljebb emelésével, vagy lejjebb helyezésével tudjuk befolyásolni, de arra nagyon ügyeljünk, hogy a csibék hozzá ne érhessenek.
Mindenkinek sikeres keltetést, sok kiscsibét és persze sok finom házi tojást kívánunk!