Egy művészként ismert osztrák házaspár (Cheyenne és Nino Ochsenknecht) Graz mellett agrárvállalkozóként is működik, és úgy gondolja, hogy a magas profittal értékesíthető, különleges „wagyu" minőségű marhahús előállításához nem szükséges feltétlenül Japánból importált húsmarhákat tenyészteni.

wagyu marhahús

Kiváló minőségű, márványozott hús – fotó: pixabay.com

Véleményük szerint ugyanis, az Olaszországban elterjedt Chianina szarvasmarha fajta a „wagyu"- val keresztezve szintén kiváló minőségű, márványozott húst termel.

A házaspár egyébként a művészet mellett az állattartást is a szívén viseli, és az állatokat szeretettel gondozza, mivel a hölgy édesapja, Gerald Stifkovits volt az első, aki a Chianina fajtát Ausztriában elkezdte tenyészteni.

Ezért szándékuk, hogy a két fajtából „Khiva" néven egy új, keresztezett fajtát hozzanak létre, annak tenyésztését csak egy később létrehozandó klub tagjai számára engedélyezve, húsát pedig exkluzív aranycímkével ellátva.

A keresztezés elméletileg lehetséges, bár a hatalmas Chianina fajta testmérete meglehetősen nagy különbséget (akár 500-600 kg) mutat a „wagyu"-hoz képest, de már rendelkeznek néhány vágásérett, keresztezett egyeddel.

Jelenleg azonban élő „wagyu" szarvasmarhát nem lehet Japánból kihozni, (két egyed még a tilalom bevezetése előtt került Ausztriába), ezért a továbbiakban csak spermával és zigótákkal lehet dolgozni. Az osztrák „művész" tenyésztők viszont remélik, hogy jövőre új eredményekről számolhatnak be.

Forrás: agrarheute.com