Ősszel bőven akadnak ízletes, rostokban és vitaminokban, valamint ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök. Sokszor olyan mennyiségben teremnek meg a kertben, hogy azt elfogyasztani képtelenség. De vajon milyen megoldások léteznek a tárolásukra, hogy ne veszítsék el a vitamin-tartalmukat?
A szervezetünk megóvása
A hideg őszi és téli hónapokban a szervezetünkben nagy szüksége van a vitaminok és az ásványi anyagok pótlására. Ha ezt nem tesszük meg, akkor bizony hamar ledöntenek minket a vírusok és a betegségek. Az immunrendszer megfelelő működéséhez és a jó közérzethez sok-sok gyümölcsre van szükségünk - írta meg a Sokszínű Vidék.
Lekvárok készítése
Az egyik legősibb módszer, hogy megőrizzük a gyümölcsökben található vitamin és ásványi anyagok mennyiségét és minőségét. A lekvárok hosszú ideig elállnak, a rost-, valamint víztartalmuk pedig segítik az emésztést. Egy gyümölcsprés segítségével pillanatok alatt ledarálhatjuk a finomságokat, amit aztán felfőzünk, majd megfelelő módszerrel üvegbe helyezünk. Ilyenkor még nyugodtan el tudunk tenni télre egy kis almát, szilvát, birset, de nem ritka, ha valaki körtéből vagy szőlőből készít lekvárt. A legjobb, ha cukor nélkül próbáljuk meg elvégezni ezt a tevékenységet, hiszen a legtöbb esetben a gyümölcsben annyi cukor található, hogy az cukor nélkül is sokáig eláll.
Befőttek
A befőtt szintén egy remek módszer arra, hogy a gyümölcs ne veszítse el a fontos ásványi anyagait és vitaminjait. Ennek köszönhetően egész télen ehetünk friss gyümölcsöket, de felhasználhatjuk akár süteményekhez, szószokhoz, vagy készíthetünk belőle lekvárt, esetleg mehet a zabkása tetejére. Fontos, hogy az eltevés során ügyeljünk arra, az üvegek tiszták maradjanak. Megfelelő dunsztolási technika nélkül sajnos előfordulhat, hogy a befőtt megromlik. Nem érdemes kapkodni.
A magyarok egyik kedvence az eper, amiből számos finomságot készíthetünk - fotó: pexels.com
Fagyasztás
A fagyasztás a modern kor találmánya. Régen nem lehetett fagyasztóba tenni az ételeket, hiszen nem volt ilyen berendezés. Most már megannyi lehetőségünk van arra, hogy a gyümölcsöket mosás után bezacskózzuk, majd a mélyhűtőbe tegyük. Ezzel nemcsak az ízüket, hanem a vitamin-tartalmukat is megőrizhetjük. Az állag más kérdés, sok esetben ugyanis olvasztás után már nem lesz annyira ropogós az alma vagy az eper.
A legjobb, ha kisebb adagokra osztjuk fel, majd úgy tesszük el zacskóba vagy egy kisebb tárolóedénybe. Hasznos gép lehet még a vákuumcsomagoló, így biztosan nem marad felesleges levegő a műanyag zacskóban, ami károsodást okozhat.