Mielőtt gyümölcsöt vagy zöldséget ennénk, érdemes azokat megmosni. Akkor is, ha meghámozzuk azokat fogyasztás előtt, hiszen még így is kerülhetnek rájuk baktériumok, növényvédő szerek és egyéb szennyeződések. A tiszta víz pedig nem elég. Azonban van valami, ami a vízhez adva kiválóan megtisztítja a zöldségeket és gyümölcsöket, ráadásul még ennél is többet tesz értük, és persze értünk.
Ezzel mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket!
Az ecet ereje segít, hogy vegyszerek használata nélkül legyen tiszta a zöldség és a gyümölcs. Éppen ezért érdemes ecetet is tenni a mosóvízbe, amiben megtisztítjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, ráadásul az ecetes mosástól nem csak tiszták lesznek, de még tovább is maradnak frissek a hűtőszekrényben.
Az ecetes mosás segítségével el tudjuk távolítani a növényvédő szereket, a penészgombát és a különféle baktériumokat is. Ráadásul a mosás következtében azt is meg tudjuk akadályozni, hogy a különféle penészspórák a hűtőszekrényünkbe kerüljenek. Azonban a romlott gyümölcsöt és zöldséget már hiába mossuk meg ecetes vízzel, azokat már semmiképp ne fogyasszuk el!
A mosás után fontos, hogy töröljük át a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy azok már szárazon kerüljenek be a hűtőbe. Az ecetes mosáshoz egy rész ecetet keverjünk össze három rész vízzel, és ebben végezzük el a tisztítást. Öt percnyi áztatás után öblítsük le hideg vízzel, majd töröljük át a megtisztított élelmiszereket.
De vajon minden gyümölcsöt és zöldséget meg kell mosni?
Minden gyümölcsöt és zöldséget érdemes megmosni, hiszen gondoljunk csak bele, hány kéz érinti azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeket megvásároltunk? Ha ezt nem vesszük komolyan, akkor nagyon sok emésztési problémát, és egyéb bajt okozó betegséget kaphatunk el. A legtöbb zöldség és gyümölcs, amennyiben nem mossuk meg, okozhat E. coli- és szalmonellafertőzést.
A gyümölcsöt és zöldséget nem elég tiszta vízzel megmosni. Fotó: Shutterstock
A legjobb megoldás, ha a saját magunk által megtermelt zöldségek és gyümölcsök kerülnek az asztalunkra, azonban ezeket is érdemes megmosni, hiszen nem árt eltávolítani a rájuk tapadt port és egyéb szennyeződéseket, továbbá a rajtuk átmászó bogarak nyomait is, hiszen számtalan rovarral, csigával és egyéb kártevővel érintkezhettek.
A lemosás abban is segít, hogy a kártevők által rákerült anyagok ne tudják megváltoztatni a zöldség vagy a gyümölcs ízét. Ha azonban tiszta vízzel és ecettel vagy szódabikarbónával lemossuk azokat, akkor nagy eséllyel óvjuk meg magunkat a betegségektől. Az is nagyon fontos, hogy a leveles zöldségeknek nem elég csupán a felszínét leöblíteni, hiszen a különféle rovarok meg tudnak bújni a levelek vagy a szárak között is. Még akkor is érdemes megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket, ha meg fogjuk azokat hámozni, hiszen a késsel is be tud kerülni a fertőzés.
A zöldfűszerek esetében is nagyon fontos a mosás, hiszen rájuk is számtalan bogár repülhet, hozzájuk érhetnek a házikedvenceink is, és nagyon sok homok is megtelepedhet rajtuk. Hasonló a helyzet az aszalványokkal és a dióval is.
Ezeket az élelmiszereket ne mosd meg
A hagymát teljesen felesleges megmosni, hiszen több rétegű héja tökéletesen megvédi. De ha mégis megmossuk, azzal sem ártunk neki. Viszont a fokhagyma esetében nagyon sok értékes olajat veszítünk, ha a csap alá tartjuk.
A gyümölcsöket és zöldségeket alaposan mossuk át fogyasztás előtt. Fotó: Shutterstock
A gombát alaposan meg kell tisztítani, de csak száraz törlővel, vagy éppen csak egy pillanatra a folyó víz alá tartva, mert különben nagyon sok vizet szív magába, szét fog esni főzés közben és a finom ízét is el fogja veszíteni.
Ahogyan örök vita, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, az is sok vitát szült már, hogy vajon a tojást fertőtlenítővel alaposan meg kell mosni, és csak úgy kerülhet a hűtőbe, vagy jobb mosás nélkül tárolni és felhasználni.
A tudományos vélemény az, hogy a vegyszerekkel eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget és így a héj pórusain keresztül bejuthatnak a kórokozók, a tojás pedig sokkal gyorsabban fog megromlani. Így, ha ragaszkodunk is a mosáshoz, azt csak közvetlenül a felhasználás előtt végezzük el.
De nem ez az egyetlen információ, ami újdonság lehet számunkra. Habár a legtöbbünket úgy tanították meg főzni, hogy a nyers húst bizony alaposan meg kell mosni főzés előtt, a legújabb vélemények szerint ezt sem jól tudtuk.
A hús felszínen lévő baktériumok a bőrünkön és a mosogató környékén is el tudnak terjedni a mosás során kifröccsenő víz miatt, így veszélybe sodorhatjuk magunkat, ha megmossuk a nyers húst. A főzés, sütés, párolás hatására a megfelelő hőfokon a baktériumok úgyis el fognak pusztulni, így jobban járunk, ha nem mossuk meg a nyers húst.
Az is nagyon fontos, hogy a hússal érintkező összes eszközt nagyon alaposan mossuk el, így a késeket, vágódeszkákat is. Ha az adott eszközt nyers hús esetében használtuk, ne hagyjuk utána a pulton, és ne használjuk például a saláta felaprítására, mivel úgy rengeteg baktérium kerülhet rá arra az ételre, amit utána hőkezelés nélkül, nyersen fogyasztunk. Szintén elengedhetetlen, hogy főzés után ne csak elmosogassunk, hanem a konyhapultot, a sütőt, a tűzhelyet is alaposan fertőtlenítsük le, és ne feledkezzünk meg a csempéről sem.
Vigyázzunk magunkra és családtagjainkra, és ügyeljünk az élelmiszerek tisztítására!