A karalábé egy igazi tápanyagbomba, mely kiemelkedő táplálkozási profillal rendelkezik. Gazdag forrása a C-vitaminnak, a kalciumnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a káliumnak, a nátriumnak, a béta-karotinnak és a folátnak.

A nagyobb gumókból lehet főzeléket készíteni vagy megtölteni azokat. A karalábé a zöldséglevesek nélkülözhetetlen összetevője, de salátákba is nagyon jól illik. Burgonyával dinsztelve is finom, illetve rövid előfőzés után ki is ránthatjuk. Grillezve is kiváló étel. Fogyaszthatjuk lé formájában is, illetve kókuszolajban kisütve egészséges ropogtatnivaló lehet. Egyes vidékeken a húsleves része, máshol főzelékként ismerik, de napjainkban egyre kisebb a kereslet rá: az élelmiszerboltok polcain már alig van jelen.

Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a levelei még több vitamint tartalmaznak; az A-vitaminban gazdag, vadkáposztának is nevezett növény fogyasztása a kutatások szerint még az allergiás és asztmás tüneteket is megelőzheti.

Az allergia tünetei mindenkinél más formában jelentkeznek. Van, akinek csak az év egy adott időszakában vannak panaszai; másoknál előfordulhat az is, hogy ezek akár hónapokig fennállnak; és vannak, akiket az allergének egész évben kínoznak. A viszkető, vörös szemekkel, torokkaparással, orrváladékozással és tüsszögéssel együtt járó allergiás tünetek megelőzésére és mérséklésére a legjobb módszer az, ha tisztában vagyunk a kiváltó okokkal. Hazánkban a pázsitfűfélék, az üröm, az útifű és a parlagfű okozzák a legtöbb tünetet, azonban a legújabb kutatások szerint a vitaminhiány is fokozhatja a kellemetlenségeket.

Kutatási eredmények szerint megfelelő mennyiségű A-vitamin-bevitellel kordában tartható a szervezet hisztaminszintje, mérsékelhető a nyálkahártya nyákképzése, és csökkenthető a perivaszkuláris és peribronchiális gyulladás szintje. Tehát ha megfelelő mennyiségű A-vitamint juttatunk a szervezetünkbe, az ereink és a légutaink gyulladásai mérséklődnek, és kevésbé lesznek érzékenyek a környezeti befolyásra.

A retinolnak is nevezett A-vitaminnak számos jótékony hatását ismerjük. Elsősorban a bőrsejtekre gyakorolt tulajdonságai ismertek, ugyanis képes fokozni a kollagéntermelést. Védi a szemet, javítja a látást, támogatja a csontok és a fogak egészséges növekedését és épségét. Zsírban oldódó vitaminjaink egyike, mely megtalálható a sárgarépában, a csonthéjas gyümölcsökben, a sárgabarackban, a májban és a halakban, illetve a káposztafélékben is.

A káposztafélék családjába tartozik a karalábé is, mely viszonylag igénytelen, egész évben termeszthető, azonban ma már csak elvétve találunk belőle az üzletekben, pedig évtizedekkel ezelőtt lila, zöld és fehér formái is elterjedtek voltak Magyarországon.

karalábé

A karalábé egy igazi tápanyagbomba – fotó: Pixabay

A karalábénak a leveleit soha nem használjuk fel, pedig azok is ehetők, és tele vannak vitaminnal. A levelekből készíthetünk salátát, vagy akár meg is tölthetjük azokat; mindenképpen érdemes ezeket is felhasználni, hiszen háromszor annyit tartalmaznak minden hatóanyagából, mint a föld alatti része. Fontos ásványianyag-raktár, szelén, kálium, kalcium, magnézium, réz, vas, kén, foszfor is nagy mennyiségben található benne.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock