A karalábé igen változatosan elkészíthető, ráadásul rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak az egészségünkre. Gazdag forrása a C-vitaminnak, a kalciumnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a káliumnak, a nátriumnak, a béta-karotinnak és a folátnak.
A karalábé egészségügyi előnyei
A karalábé a keresztesvirágú zöldségek csoportjába tartozik. Ezekkel a zöldségekkel kapcsolatban megállapították, hogy segíthetnek a rákos sejtek elpusztításában, illetve a rákos daganatok növekedésének megállításában.
A karalábé kevés kalóriát tartalmaz, viszont gazdag forrása az élelmi rostoknak, melyeknek köszönhetően hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat. Az élelmi rostok támogatják a gyomor- és bélrendszer egészségét, és maximalizálják a tápanyagfelvétel hatékonyságát. A karalábé csökkenti a székrekedést, a hasi puffadást és a görcsöket is.
A karalábé gazdag fitokemikáliákban is, például glükozinolátokban és karotinoidokban, amelyek segítenek a zsír felhalmozódásának lassításában. A kutatások szerint a karalábé antioxidánsai potenciálisan és természetes módon kezelhetik az elhízást, a fitokemikáliák pedig csökkenthetik a magas koleszterinszint kockázatait, és javíthatják a máj- és vesefunkciókat is.
A karalábé antocián nevű vegyületekben is bővelkedik, melyek csökkentik az artériák merevségét és az artériák betegségeinek kockázatait.
A karalábé a béta-karotin remek forrása, ami szintén antioxidáns hatással rendelkezik, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitamin és a béta-karotin segít megőrizni a szaruhártya egészségét, ez pedig csökkenti a homályos látás és a látásvesztés kockázatait.
A karalábé bővelkedik C-vitaminban is, mely támogatja az immunrendszert, és segít a fertőzések elleni küzdelem során. A C-vitaminnak a bőrre is számos jótékony hatása van: elősegítheti a bőr hidratáltságát, és megvédheti a bőrt a káros hatású UV-sugárzástól.
A karalábé kevés kalóriát tartalmaz, viszont gazdag forrása az élelmi rostoknak – fotó: Pixabay
A szervezet különböző anyagcsere-folyamatai szabad gyököket termelnek, amelyek károsíthatják a sejteket, gyulladást okozhatnak, és hozzájárulhatnak a krónikus betegségekhez. Egy tanulmány szerint a karalábéban található flavonoidok és fenolos vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, és segítenek megakadályozni a gyulladást keltő molekulák termelődését a szervezetben.
Egy másik tanulmány szerint a karalábéban található vegyületek gátolják az elhízással és a cukorbetegséggel kapcsolatos inzulinrezisztenciát, ennélfogva a karalábé, ha rendszeresen fogyasztod, segíthet a cukorbetegség megelőzésében és a cukorbetegség természetes kezelésében.
A vérnyomás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja az egészséges étrend kialakítása. A karalábé kulcsfontosságú lehet a vérnyomáscsökkentő diétában, hiszen nagyon eredményesen képes csökkenteni a magas vérnyomást.
A karalábé egy másik egészségügyi előnye a magas káliumtartalmának köszönhető, amely nemcsak a vérnyomást szabályozza, hanem a folyadékegyensúlyt és az elektrolitok szintjét is, amelyek aktívan járulnak hozzá a szív egészségének a fenntartásához.
A karalábé felhasználási módjai
A nagyobb gumókból lehet főzeléket készíteni, vagy megtölteni azokat. A karalábé a zöldséglevesek nélkülözhetetlen összetevője, de salátákba is nagyon jól illik. Burgonyával dinsztelve is finom, illetve rövid előfőzés után ki is ránthatjuk. Grillezve is kiváló étel.
A karalábé nagyon sokféleképpen elkészíthető – fotó: Shutterstock
A levelét nyersen összevágva tegyük salátába, vagy készítsünk vele vajas, túrós, tejfölös szendvicskrémet.
A karalábét fogyaszthatjuk lé formájában is, répa- és almalével keverve – a bőrünk nagyon hálás lesz érte.
A karalábé kókuszolajban kisütve egészséges ropogtatnivaló lehet: reszelj le 2 zsenge karalábét, keverd össze 1 tojással és 1 kanál liszttel, ízesítsd sóval, borssal, majd kanállal szaggass falatkákat az olajba, kicsit lapítsd össze őket, és süsd át mindkét oldalát.
Kiemelkedő vitamintartalma miatt a karalábét érdemes elsősorban nyersen fogyasztani!
Forrás: gyogyszernelkul.com