Ismerd meg a kurkumát

A kurkuma őshazája Délkelet-Ázsia. A fűszert jellegzetes, sárga színe és különleges aromája teszi igazán kedveltté. Gyakran találkozhatunk vele az indiai konyhában, a curry fontos fűszereként, de számtalan ételhez használják azok színének és ízének javítására. Már az ókori Görögország lakói is használták, és el is nevezték sárga gyömbérnek.

A kurkumát még Marco Polo is említi, mint a sáfrányhoz hasonló növényt, majd Linné fedezte fel az európai botanikusok számára 1753-ban, aki a kurkuma nevet adta neki. Indiában a papok és a szerzetesek ruháit is ezzel színezik sárgás narancsra, ami a tisztaságot és a fényt szimbolizálja.  A homlokukra a "harmadik szemet" is kurkumával festik.

Hazánkban a kurkumának nevezett fűszer alapanyaga és a kurkuma, mint dísznövény, nem ugyanaz, bár közeli rokonságban állnak egymással. A  fűszerként használt kurkuma a Curcuma longa, melynek gyökeréből nyerik ki az értékes fűszert, míg dísznövény változata a Curcuma alismatifolia.

kurkuma virága

A kurkuma, mint dísznövény, otthonunk ékessége lehet. Fotó: 123rf.com

A kurkuma, mint dísznövény, Kambodzsa és Thaiföld területéről származik, vagyis igazi trópusi növény. Ezért is kedveli annyira a meleget és a fényt, így hazánkban csak meleg időben tartható a szabadban. 15 Celsius-fok alatt a növény megfázik, így csak nyáron tartható odakint. Bár kedveli a meleget, a tűző napfény nem tesz jót neki. Mivel ősztől úgyis bent kell tartani, érdemes cserépbe ültetni, mert így könnyen be lehet vinni a hideg időszakokra.

Így legyen kurkumád

Manapság a legtöbb kertészetben könnyen beszerezhetjük, de tőosztásos szaporítással, és a gyöktörzs feldarabolásával is hozzájuthatunk. Erre a legalkalmasabb a tavaszi vagy a nyári időszak. A kurkuma számra az ideális a termőföldből, tőzegből, és homokból álló keverék. A lényeg, hogy enyhén savanyú legyen. A kurkuma közepesen vízigényes, azonban a túlöntözéssel vigyázni kell, hiszen az könnyen tönkreteheti a növényt.

Virágzási ideje hosszú, így ha igazán jól érzi magát nálunk, akár 3-4 hétig is gyönyörködhetünk a csodás virágaiban. Elvirágzás után már csak jóval ritkábban öntözzük és hagyjuk elszáradni. A hűvös idő közeledtével a levelei elszáradnak, és a növény nyugalmi állapotba kerül. Ekkor hagyjuk pihenni, hogy tavasszal újult erővel virágozhasson ismét.

Ezért fogyaszd a kurkumát, mint fűszert

A kurkumát nem csak szép színe és finom íze, hanem gyógyító hatása miatt is használják.  A hinduk kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is alkalmazzák. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, és támogatja a kollagén termelődését. Fokozza a vérkeringést, és köhögéscsillapító hatása is van.

kurkuma fűszer

A kurkuma fűszerként is megállja a helyét. Fotó: 123rf.com

Serkenti az immunrendszert, mivel aktiválja a fehérvérsejtek, a limfociták közül a természetes ölősejteket.  A kurkumin csökkenti a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét. Kiváló antioxidáns, gyulladásgátló, és segít emésztési zavarok esetén is. Vízhajtó hatása miatt jótékonyan hat a vese működésére. Csökkenti a vércukorszintet, és a koleszterinszintet is.

Így, ha gyönyörködni akarunk benne, ültessük a dísznövény változatát, a kurkumát pedig, mint fűszert, bátran fogyasszuk minél többször, hiszen igazán jó tesz az egészségünknek.