A téli időszak velejárója a megfázás, torokfájás, orrfolyás. Ha nincsenek komolyabb tünetek, sokan otthon próbálják kezelni a betegségüket. De vajon melyik házi praktika az, ami valóban működik?

A C-vitamin legyőzi a vírusokat?

A hideg idő beköszöntével gyakran javasolják az extra adag C-vitamin fogyasztását, mondván, ez megelőzheti a betegséget, és felgyorsíthatja a gyógyulást. Azonban erre tudományosan nem találtak még bizonyítékot. A C-vitamin a kutatások alapján nem csökkenti a nátha előfordulási gyakoriságát, ennek ellenére a kutatók javasolják az egyéni kipróbálását a betegségek esetén.

Dr. Molnár Tímea háziorvos a divany.hu kérdésére elmondta: a tudósok már régen megállapították, hogy betegségeket nemcsak a vírusok, hanem a szervezetben fellépő hiányállapotok is előidézhetnek, tehát a C-vitamin hiánya miatt gyakrabban fordulhatnak elő fertőző betegségek, lázas állapotok.

Szervezetünknek általánosságban napi 60-100 mg-ra van szüksége, azonban terhesség, szoptatás és fertőző megbetegedés esetén a szükséglet magasabb. A vitamin tehát olyan vegyület, amely nem tömegével, hanem pusztán jelenlétével szabályozza az életfolyamatokat szervezetünkben. Ha a vitamin a táplálékból bizonyos ideig hiányzik, akkor a szervezet könnyebben megbetegszik, ezért fontos annak folyamatos pótlása – mondta a doktornő.

A citrom meggyógyítja a torokfájást?

A citromsav minden citrusfélében megtalálható, de a legnagyobb mennyiségben a citromban és a lime-ban. A fogyasztása csökkenti a száj pH-értékét, ami segíthet elpusztítani azon kórokozókat, melyek a torokfájást okozhatják, valamint serkenti a köhögési reflexet, így feloldja a nyákot. Más vélemények szerint azonban éppen ellenkezőleg: a savassága miatt irritálhatja a torkot, és súlyosbíthatja a torokfájást. Mi az igazság?

A citromnak magas a savtartalma, mégsem növeli a gyomorsavat, jótékony hatásai ismertek, a nyálkahártyát nem bántja – magyarázza dr. Molnár Tímea, hozzátéve, hogy vírusfertőzés esetén mégsem ajánlott, mert az irritált, gyulladt nyálkahártyának nem tesz közvetlenül jót. Légúti betegségek, köhögés, torokfájás és hörghurut esetén inkább az akácméz vagy hársméz fogyasztása javasolt, amelyek farnezol, robizin és egyéb hatóanyagaik révén fejthetik ki előnyös hatásukat.

citrom

A citromsav minden citrusfélében megtalálható, de a legnagyobb mennyiségben a citromban és a lime-ban – fotó: Shutterstock

A fokhagymafogyasztás lerövidítheti a megfázást?

Az emberek évezredek óta használják a fokhagymát betegségek kezelésére. 1858-ban Louis Pasteur francia kémikus, aki megállapította, hogy a baktériumok betegségeket okoznak, megjegyezte, hogy a fokhagyma képes megbirkózni ezekkel. Egyes vizsgálatok szerint segíthet megelőzni a náthát és az influenzát okozó gyakori vírusokat. Egy 146 résztvevővel végzett tanulmány kimutatta, hogy a 73 fokhagymakapszulát szedő résztvevő 12 hét alatt összesen 24-szer tapasztalt náthát, míg 73 résztvevő, akik nem szedtek ilyesmit, 65-szor számolt be megfázásos tünetekről.

Dr. Molnár Tímea elmondta: a fokhagyma számottevő mennyiségű B- és C-vitamint, nagyon sok jótékony anyagot tartalmaz. Számos orvosi vélemény szerint serkenti az emésztőszerveket, javítja az étvágyat, normalizálja a magas vérnyomást, jó hatással van a cukorbetegségre és a bélrendszerre. A baktériumölő hatása is ismert, ebből adódóan a fogyasztása a hörghurut kezelésében is hasznos lehet.

fokhagyma

A fokhagyma számottevő mennyiségű B- és C-vitamint tartalmaz – fotó: Shutterstock

Csípős ételekkel az orrfolyás ellen?

A csípős ételekben található fűszer, például a kapszaicin, aktiválja a bőr hőérzékelő receptorait, ami az agyat arra készteti, hogy azt higgye, a test túlmelegedett, és elindít olyan folyamatokat, amelyek lehűtik, például az izzadást. Emellett serkentheti az orrban lévő nyák áramlását.

Dr. Molnár Tímea elmondása szerint a csípős fűszerek jótékony hatásának bizonyítására számos vizsgálatot végeztek az elmúlt években. A chili paprikában és a piros fűszerpaprikában található kapszaicint hatékonynak találták az orrnyálkahártya gyulladásának csökkentésében, tehát valóban képes feloldani a váladékot, ezzel csökkentve az orrdugulást és csillapítva a köhögést.

Vöröshagyma, torma, gyömbér

A vöröshagyma antibakteriális hatással rendelkezik, továbbá gazdag C-vitaminban és cinkben, emellett nyákoldó hatása is ismert, valamint a frissen reszelt torma és gyömbér is hatékony orrdugulás esetén.

Indexkép: Pixabay