A Dán Technológiai Intézet (DTI) egy új kutatási kezdeményezést indított azzal a céllal, hogy hulladékokból gombás fermentáció segítségével értékes biomasszát hozzon létre, beleértve az élelmiszerekhez és takarmányokhoz használható fehérjedús összetevőket.
A DTU a fenntartható élelmiszer- és bioalapú termékek iránti növekvő globális kereslet kielégítésének lehetőségeit kutatja – fotó? pixabay.com
A projekt középpontjában az ehető gombák felhasználása áll, valamint mezőgazdasági, pl. cukorrépa-feldolgozási és sörfőzési melléktermékek, illetve gyümölcshéjak fermentálással történő átalakítása.
Tekintettel arra, hogy a növénytermesztés önmagában egyre kevésbé képes biztosítani a növekvő lakosság ellátását, az ilyen alternatív fehérjeforrások jelentősen felértékelődnek.
Ez különösen érvényes az élesztőfehérjékre, mivel tudományos alapon bizonyított, hogy az értéktelennek tűnő anyagok előkezelve és bioreaktorban gombákhoz táplálva biomasszává alakíthatók.
A DTU a fenntartható élelmiszer- és bioalapú termékek iránti növekvő globális kereslet kielégítésének lehetőségeit kutatja.
Amint Xiaoru Hou, projektmenedzser elmagyarázta, az élesztőfehérje egyre inkább az aktív életmódot forradalmasító, fenntartható megoldásként jelenik meg, amely a reaktorba helyezett gombatörzsek segítségével a hulladékokból a gyógyászatban, az étkezésben és a bioanyagok gyártásában közvetlenül felhasználható biomassza állítható elő.
A DTU erre irányuló, ZEST projekt nevű, mesterséges intelligenciát használó és környezetvédelmi szempontból is kedvező hatású programját a Circular Bio-Based Europe Közös Vállalkozás jelenleg 7,5 millió euróval támogatja.
Forrás: vegconomist.com
Indexkép: pixabay.com