Bár azt gondolnánk, hogy már gyerekkorunkban tökéletesen fel tudtuk sorolni, hogy milyen zöldségeket és gyümölcsöket ismerünk, lehet, hogy meglepődnénk, ha valaki kiértékelné a listánkat. Mert valójában nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy az adott termés valójában a gyümölcsök, vagy a zöldségek térfelét erősíti.
Megdöbbentő rokonságok
Bár valószínűleg nem is gondolnánk, de az alma, a barack és a málna mind a rózsafélék családjába tartozik. Mint ahogyan azt is rögtön rávágnánk, hogy a narancsban van a legtöbb C-vitamin, miközben még az első tízben sem lenne benne, az eper viszont előkelő helyen szerepel a listán. És azon is sokan meglepődnénk, hogy a kávébabnak valójában semmi köze sincs a babhoz, hiszen tulajdonképpen egy gyümölcs magja.
A paradicsom most vajon zöldség, vagy gyümölcs?? Fotó: Pixabay
De mi a helyzet a paradicsommal?
A paradicsom az iskolában tanultak szerint azért sorolható a gyümölcsök közé, mert magok vannak benne, és mert a növény virágjából fejlődik ki, így a gyümölcsöt fogyasztjuk el. Mindezek alapján tehát, bármennyire is meglepő, a paradicsom gyümölcs.
De ha ezen a gondolatmeneten haladunk tovább, akkor a paprikát is a gyümölcsök közé kellene sorolni, hiszen mag van benne. Akkor most hogy is van ez? A lecsó tulajdonképpen egy gyümölcsszósz???
Botanikai szempontból ennek a kérdésnek nincs is értelme, hiszen a zöldség és gyümölcs kifejezés egyáltalán nem tudományos fogalmak. Ezek csupán konyhatechnikai műszavak. Van viszont termés, azon belül van valódi- és áltermés. De hiába nem létező fogalmak, mi nagyon is használjuk mind a gyümölcs, mind a zöldség kifejezést.
Leegyszerűsítve, azokra a növényekre mondjuk, hogy gyümölcsök, amelyeknek húsos termésük van. De álljunk meg itt újra egy pillanatra. Ha a paradicsom gyümölcs, akkor mi a helyzet azokkal a zöldségfélékkel, amelyeknek a gyümölcsét fogyasztjuk, a magjaival együtt, mint amilyen a tök, vagy az uborka?
Illetve tekintsünk el attól is, hogy amíg a gyümölcsök termesztése általában több évig termő ültetvények formájában történik, a zöldségféléket, de a paradicsomot is, egyéves kultúraként termesztjük. Ha ezt figyelembe vesszük, a paradicsom most ismét a zöldségek térfelén játszana. De nem a paradicsom az egyetlen megosztó zöldség, vagy gyümölcs. Az avokádó például a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint egy érett virág, míg az olajbogyó az olajfa gyümölcse. Meglepő, de a botanikusok véleménye szerint az eper sem gyümölcs. Gyümölcsnek csak az eper magjait nevezik, míg az eper húsos része szerintük nem más, mint a virág vízzel telt magbugája.
A dinnye a tök rokona. Fotó: Pixabay
A zöldségek és gyümölcsök közötti különbség
Összefoglalva tehát, a gyümölcsök virágokból alakulnak ki, magvaik vannak, melyek elősegítik a növény szaporodását. Így gyümölcsnek számít például az alma, és a barack is. Ezzel szemben a növények gyökerei, szárai, levelei zöldségeknek számítanak, vagyis a spenót, vagy a répa is zöldség. Azonban egy átlagember egészen biztosan nem néz utána a növényhatározóban, mikor a szupermarket zöldségosztályán vásárol. Tényleg, érdekes, hogy miért zöldségosztály, amikor gyümölcsöt is árusítanak?
Így általánosságban elmondható, hogy míg a gyümölcsöknek puha textúrájuk van, és inkább édesek vagy savanyúak, addig a zöldségek íze kevésbé intenzív, textúrájuk keményebb, és a legtöbb nem fogyasztható nyersen.
Ez az oka annak, hogy a paradicsomot tévesen zöldségként tartjuk számon, hiszen nem a gyümölcsökkel együtt fogyasztjuk, és nem kerül bele a süteményekbe sem. És ha már úgy érezzük, hogy tökéletesen megértettük a zöldségek és gyümölcsök besorolását, egy pillanatra álljunk meg, és gondoljunk csak a dinnyére. A dinnye az uborka és a tök közeli rokona, mégis gyümölcsként fogyasztjuk.
A lényeg azonban messze nem az, hogy minek nevezzük az adott termést, hanem hogy minél többet fogyasszunk mind a zöldségekből, mind a gyümölcsökből, hiszen egyben biztosak lehetünk, bárminek is nevezzük őket, nagyon egészségesek!