Megérkezett a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja, azonban nem olyan egyszerű ezeket megfelelő mennyiségben fogyasztani, hogy az minden tápanyaggal ellássa a szervezetünket. Egy új felmérés szerint a magyarok még mindig nem esznek eleget ezekből az alapanyagokból. Idén viszont minden korábban érik, így lehetőségünk adódik arra, hogy végre változtassunk. Fontos lenne a gyerekeket sokkal korábban egészségtudatos étkezésre nevelni.

Alig 10 százalékos arány

A magyar emberek alig 10 százaléka eszik rendszeresen elegendő gyümölcsöt és zöldséget. Ez napi legalább 5 adagot, 400 gramm mennyiséget jelent. A kutatást az Opinio Institute Kft. készítette, az eredmény pedig nem meglepő.

Az említett 40 deka zöldség és gyümölcs lehet friss, nyers, részben feldolgozott egyaránt, de legalább egy alkalommal frissen érdemes fogyasztani a nap folyamán. A felmérések rávilágítottak bennünket arra, hogy alig minden második ember van tisztában az ajánlásokkal. Bár sokak számára a szezonalitás a fontos, ehhez hozzátartozik, hogy legalább minden 4. magyar olyan zöldséget és gyümölcsöt vesz meg a boltban, amit megkíván, vagy ami éppen le van árazva.

Ne csak szezonálisakat együnk

Az idényszerű zöldség- és gyümölcsfogyasztás azt jelenti, hogy tavasztól őszig olyan növényeket teszünk a kosárba, amiket az adott évszakban Magyarországon meg lehet termelni. Idén az időjárás 2-3 héttel előrébb tart, mint ilyenkor szokott, minden hamarabb érik, így korábban megjelentek az első eprek, málnák, paradicsomok, paprikák. Bőven lehet kapni már cseresznyét, meggyet, valamint barackot is.

Nagyon jó, ha ezeket fogyasztjuk, azonban sokszor túl egyoldalúan táplálkozunk, ami ugyanúgy káros lehet, mint a téli időszakban. Igyekezzünk mindenből kevesebbet venni, cserébe több színnel telepakolni a kosarat. Júniusban már beszerezhetjük a legfinomabb sárgabarackokat, meggyeket, sárgadinnyéket, de bőven akad áfonya, málna, egres, ribizli. A zöldségek kapcsán ilyenkor már főzhetünk cukkíniből, újhagymából, újburgonyából, fejes káposztából, karalábéból, karfiolból, zellerből, vagy éppen sóskából.

Az idénygyümölcsök mindig jobb ízzel és élénkebb színnel rendelkeznek. Amit hazánkban termelnek meg, esetleg magunknak sikerül előállítani, az jóval több vitamint tartalmaz, ami magasabb tápértéket és ásványianyag-tartalmat jelent. Nem beszélve arról, hogy a szezonban mindig olcsóbbak a hazai gyümölcsök.

Sosem szabad azonban kizárólag egyfajta alapanyagból elkészíteni az ételeinket, de az sem ideális, ha kizárólag egyféle ételt készítünk belőlük. A cukkinit lehet grillezni, párolni, sütni, az újburgonyát szintén elkészíthetjük petrezselymes változatban, vagy akár a sütőben is. A fejes káposztát szintén kevesen használják, pedig kiváló káposzta saláta készülhet belőle, de csinálhatunk akár paradicsomos káposztát, megpárolhatjuk húsok mellé. A hazai zöldségek felhasználási módja szinte végtelen.

Igaz ez a gyümölcsökre. Amennyiben túl sokat vettünk, kaptuk, vagy megtermeltük, abban az esetben ne csak mostanra gondoljunk. Tegyük el befőttnek, aszaljuk, fagyasszuk, készítsünk lekvárt, esetleg tegyük húsok mellé. Egy sárgadinnyébe tekert sonka pedig kiváló választás uzsonnára.

Válasszunk helyben termett finomságokat

Amennyiben sikerül helyben termett dolgokat venni, akkor azzal a lokális közösséget támogatjuk, emellett rövidítjük az áru útját, hozzájárulva ezzel a környezeti terhek csökkentéséhez. Az importtal szemben a friss gyümölcsöket akkor szedik le, amikor megérettek, a szállítás előtt nem sokkal szüretelik le. Ezeket jellemzően a nap érleli, nem az etiléngáz, amit azért használnak, hogy az éretlenül szedett növény bírja a szállítást.

Jó megoldás az őstermelőtől való vásárlás. Keressünk termelői piacokat, vagy rendeljünk online. Vannak olyan gyűjtőoldalak, mint a MyFarm, a Farm 2 Ford, a Falufood, a Neked Terem, valamint a Falusi Kosár, ahol országszerte a kertekből szállítanak házhoz vegyszermentes alapanyagokat.

Alig a lakosság negyede termeszt otthon zöldséget és gyümölcsöt

A fent említett felmérésből kiderült, hogy a hazai lakosság alig 23 százaléka termeszt otthon zöldséget vagy gyümölcsöt a kertben, balkonládában. Az emberek 90 százaléka pedig tudja, hogy melyik zöldség és gyümölcs mikor érik, nem véletlen, hogy sokat számít a családoknak a szezonalitás.

Bár kevesen vannak ugyan, de akadnak, akik kizárólag az éppen szezonális dolgokat vásárolják meg. Minden második ember előnyben részesíti őket, de nem kizárólag ezeket vásárolja meg. 24 százalék pedig tudja, hogy mikor és mit lehet frissen venni, de nem sokat foglalkozik vele. Ehhez hozzátartozik, hogy minden 10. magyar csak azt veszi, ami éppen olcsón beszerezhető.

Ne csak főzzük a zöldségeket, hanem süssük és pároljuk is őket különféle formában - fotó: pexels.com

Hol vásárol a magyar ember?

Leggyakrabban (71 százalék) hiper- és szupermarketekben vesszük meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. Sokan vásárolnak termelőktől, míg piacon 37 százalék, termelői közösségtől pedig 6 százalék azok aránya, akik szezonális alapanyagokat vásárolnak.

A friss felmérés rávilágított arra, hogy tízből kilenc magyar nem eszik naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt. Fontos lenne tehát már időben megtanítani a gyerekeket a tudatos táplálkozásra. A meglepő viszont az, hogy az emberek alig 39 százaléka gondolja úgy, hogy már nagyon fiatalon meg kell ismertetni a gyerekekkel a zöldségeket és a gyümölcsöket. Az egészségtudatos nevelést azonban nem lehet elég korán kezdeni.

Forrás: noklapja.hu