Legújabb körkérdésünkben a fenti kérdésre kerestük a választ. A következő cégek válaszoltak: Gardena, Hydro Gold Drilling Kft., HYDRO-KING Kft., Royal-Kert Kft.

Gardena (Husqvarna Magyarország Kft.)

A GARDENA Micro-Drip-rendszer gondoskodik növényeidről és minden értékes cseppről!

Víz- és időtakarékos öntözés a GARDENA-tól

Az értékes vizet senki sem szereti pazarolni!

A GARDENA Micro-Drip csepegtető öntözés cseppről cseppre pontosan oda juttatja a vizet, ahol a növényeknek szükségük van rá: a gyökerekhez. Így egyetlen csepp sem megy kárba, és a párolgás okozta veszteség minimálisra csökken.

öntözés

öntözés

A GARDENA Micro-Drip-rendszer a kert öntözésének leginkább fenntartható és jövőbe mutató módja – fotók: Gardena

A GARDENA Micro-Drip-rendszer a kert öntözésének leginkább fenntartható és jövőbe mutató módja. A megfelelő mennyiségű vízzel a termés javulni fog, és egészségesebb növényeket nevelhetünk. A GARDENA nagy múltra visszatekintő örökségével a megfelelő megoldást kínálja öntözési igényeink kielégítésére, legyen szó lakásról vagy kertes házról, teraszról vagy kertről.

Telepítése rendkívül egyszerű. Annyira játékos, hogy akár a gyerekeknek is kedvet csinálhatunk a kertészkedéshez. A rendszert indító alapelemek szabályozzák a víznyomást, biztosítva a megfelelő és egyenletes működést. A különböző vezetékcsövek és számtalan csepegtető, szórófej és kötőelem segítségével könnyen telepíthető, állítható és rugalmasan kiterjeszthető az egyedi növénykörnyezetekhez. Különböző vízátfolyású és állítható csepegtetőfejekből is válogathatunk az eltérő vízigényű növények célzott öntözéséhez. A csepegtetőfejek elé iktatható keverőtartály segítségével pedig még a tápanyag-kijuttatást is egyszerűen elvégezhetjük.

öntözés

Különböző vízátfolyású és állítható csepegtetőfejekből is válogathatunk az eltérő vízigényű növények célzott öntözéséhez – fotó: Gardena

Egységes növénysorok esetén folyamatos, szabályozott és hatékony öntözést tudunk biztosítani a csepegtetőcsövekkel, melyek 30 cm távolságonként beépített csepegtetőfejeket tartalmaznak, így a gyökereket hajszálpontosan a megfelelő mennyiségű vízzel tartják nedvesen. Választhatunk, hogy föld fölé vagy a föld alá szeretnénk fektetni, mivel a speciálisan kialakított csőbe épített fejek eltömődés ellen védettek.

A rendszer automatikusan működtethető egy GARDENA öntözésvezérlővel, így időt takaríthatunk meg, és más kertészeti tevékenységekre is jut idő.

öntözés

öntözés

A GARDENA felhasználóbarát módon tervezte meg a rendszert – fotók: Gardena

A GARDENA – mint minden terméke esetén – felhasználóbarát módon tervezte meg a rendszert, és a kezdőknek célzott felhasználásra szánt különböző készleteket is összeállított, melyek minden szükséges elemet tartalmaznak egy-egy felmerülő öntözési megoldáshoz a hobbikertészkedőknek.

Gábor Norbert – Hydro Gold Drilling Kft.

Az elmúlt évek időjárása alapján szinte elkerülhetetlen a háztartási célú öntözés. Ez egyaránt érvényes a zöldfelületek, virágok, fák és a konyhakert locsolására.

Erre a célra állítottunk össze ügyfeleinknek egy olyan kútszerkezetet, amely béléscső átmérője miatt lehetővé teszi csőbúvárszivattyú beépítését. Ezzel a szerkezeti felépítéssel gyakorlatilag az ország bármely pontján gyorsan és költséghatékonyan tudunk kutat építeni leendő ügyfeleinknek. Széles körű felhasználásra alkalmasak, vezérlésük egyszerűen kezelhető és megbízható.

kút

kút

fotók: Hydro Gold Drilling Kft.

Ügyfeleink ezeket a munkákat többnyire teljes körű kivitelezéssel rendelik meg. Az engedélyeztetéstől egészen a „csapnyitásig". Így csapadékszegény időszakban is elkerülhető a terményvesztés, a gondosan telepített gyep kiégése, fák, virágok kiszáradása.

Szívesen állunk rendelkezésére minden új és régi ügyfelünknek az új kútja megépítésében vagy a meglévő javításában.

kút

fotó: Hydro Gold Drilling Kft.

Dienes György – HYDRO-KING Kft.

Öntözési feladatra remek megoldás lehet a tetőfelületekről összegyűjtött, mechanikailag szűrt és megfelelően tárolt csapadékvíz alkalmazása. A csapadékvíz minősége (lágy víz) ideális a növények számára, és nem okoz vízkövesedési problémát a csővezetékben, szerelvényekben. Továbbá az esővíz ingyenesen áll rendelkezésünkre.

Sok esetben a tetőfelületekről érkező csapadékvíz elvezetése problémaként jelentkezik (pl.: nincs csapadékvíz-csatorna, vagy a talaj minősége nem megfelelő szikkasztásra), nincs hova elvezetni az értékes esővizet.

Érdemes megfelelő, jó minőségű mechanikai szűrőt alkalmazni annak érdekében, hogy a szerves anyagok (pl. falevél, ág stb.) ne kerüljenek a ciszternába. A tetőfelületekről összegyűjtött, szűrt esővizet mindenképpen előnyös föld alatti tartályban tárolni, fénytől és melegtől óvni, mivel a víz minősége sötétben és hűvösben hosszabb távon megőrizhető.

esővíz

ábra: HYDRO-KING Kft.

Érdemes a tetőfelületekre hulló esővizet kerti locsoláson/öntözésen túl wc-öblítésre, mosásra vagy takarítási feladatokra is alkalmazni. Ezzel jelentős ivóvíz-megtakarítást lehet elérni (akár több mint 50%). Fontos tudni, hogy az esővíz épületen belüli alkalmazása szabványosított műszaki megoldás, amiről az MSZ EN 16941-1 számú szabvány rendelkezik.

A műszakilag megfelelő csapadékvíz-hasznosító rendszer elemeinek (pl.: szűrő, ciszterna, szivattyú, vezérlés stb.) kiválasztásában a HYDRO-KING Kft. készséggel áll rendelkezésre.

esővíz

ábra: HYDRO-KING Kft.

Nagyajtay Zsuzsanna okl. tájépítészmérnök (K19-0363), kert- és öntözőrendszer-tervező – Royal-Kert Kft.

A konyhakertek méretétől függően megkülönböztetünk nagyobb kiterjedésű, talajszinti konyhakerteket és kisebb léptékű, emelt szintű konyhakerteket (magaságyások, dézsák). Ezek közül az egyre népszerűbb, kisméretű kertekben is elférő magaságyások és a balkonnal rendelkező kerttulajdonosok számára is elérhető növénydézsák öntözéstechnikai megoldásait tekintjük át.

A magaságyások, balkonládák, dézsák öntözéséhez általában a teljes kertet kiszolgáló automata öntözőrendszer egyik zónáját használjuk fel. A vezérlőautomatika kiválasztásánál javasoljuk az egyre jobban elterjedő wifiképes vezérlőket, amelyek a világ bármely pontjáról online programozhatók. Ezek nagy előnye többek között, hogy a szezonális %-os beállítás előre programozható, így manuális átállításra tavasztól őszig egyáltalán nincs szükség. A szezonális állítással évente akár 10-15% öntözővíz is megtakarítható.

A magaságyások öntözését csepegtető rendszerrel a legcélszerűbb megoldani. A szelepdobozban a mágnesszelepet követően bekötött nyomáscsökkentőre kötjük rá azt az LPE-20 csőszakaszt, amelyen az öntözővíz talajszinten vagy talajba süllyesztve a ládáig eljut. Míg a korábban megépített, feltöltött magaságyás esetében a láda külső falán van csak lehetőség felvezetni az LPE csövet, addig újonnan épített láda esetében akár a láda belsejében is felvezethető a tápvízcső.

A magaságyás talajfelszínét LPE-16/20 csepegtetőcsővel vagy mikro-csepegtetőcsővel hálózzuk be, a kívánt sortáv szerinti kiosztásban, és a csöveket leszúrótüskékkel rögzítjük. Minden egyes magaságyást célszerű külön LPE-elzárócsappal ellátni a szakaszolhatóság érdekében.

öntözés

Magaságyás LPE-20 csepegtetőcsővel (előtte-utána) – fotók: Royal-Kert Kft.

magaságyás

Magaságyás mikro-csepegtetőcsővel – fotó: Royal-Kert Kft.

A teraszon lévő dézsákban vagy akár a balkonon is termeszthetők konyhakerti növények, fűszernövények. Dézsák és balkonládák esetében az LPE-tápvízcsőre kötött tőöntöző Bubblerrel vagy mikro-csepegtetőcsővel javasolt az öntözés kiépítése.

balkon

Balkonláda tőöntöző Bubblerrel – fotó: Royal-Kert Kft.

A talaj vízháztartásának javítása és a gyomosodás megelőzése érdekében a magaságyások, illetve dézsák talajfelszínét 5-10 cm vastag mulcsréteggel (fűnyesedék, szalma, fakéreg stb.) javasolt takarni.