A legtöbbször az illatát érezzük meg először, és máris elkezdjük keresni, honnan is jön. Ugyanis ez a finomság a téli vásárok egyik kedvenc csemegéje. Ez pedig nem más, mint a pörkölt mandula, amelynek nem csak az illata, de az íze is fantasztikus, így nincs is hangulatosabb, mint a kezünkben egy zacskó pörkölt mandulával sétálni.

Vagy, az otthonunk melegében érezni a varázslatos illatot és falatozni ebből az igazán finom, téli csemegéből. Mert hogy jóval egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk, ráadásul így nem kell olyan borsos árat fizetni érte, mint a vásárokban.

Így készíts házi pörkölt mandulát

Szükséged lesz hozzá a következőkre

pirított mandula zacskóban

A pirított mandulát otthon is könnyedén el tudjuk készíteni. Fotó: Pixabay

200 g mandula, 80 ml víz, 200 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj és egy csipet só

1. Keverd össze a vizet a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval, majd egy magas peremű, tapadásmentes serpenyőben nagy lángon kell az egészet felhevíteni.

2. Ezután add hozzá a mandulát és közepes lángon néhány percig hagyd egy kicsit párolódni. A mandulán hagyd rajta a hártyaszerű maghéjat, és úgy pörköld, mert a héjhoz tud hozzátapadni a cukor. Ne hagyd magára a mandulát, mert ha nem kevergeted, bizony oda fog égni! A legjobb a fehér, finomított cukor, mert ez karamellizálódik a legegyenletesebben.

3. Egyre jobb illatokat fogsz érezni, majd amikor a víz elpárolgott, a cukor kristályosodik és gyönyörűen bevonja a mandulát.

4. Ekkor még nincs kész. Addig melegítsd tovább, amíg a karamell újra folyós nem lesz és szép bevonatot képez a mandulán. Ha szeretnél más ízeket is kipróbálni, a vaníliás cukor és a fahéj mellett ízesítheted kardamommal, csillagánizzsel, mézeskalácsfűszerekkel, reszelt citrom- vagy narancshéjjal is, de akár a chilis mandulát is kipróbálhatod, igazán csípős élményben lesz részed!

Ezt érdemes tudnod a manduláról

1. A mandula legközelebbi rokona az őszibarack, de távoli rokonságban áll a szilvával és a kajszibarackkal is.

2. A mandulafa akár a legrosszabb körülmények között is meg tud élni. Ha azonban igazán jól érzi magát, magassága és koronájának átmérője is elérheti a 8 métert.

3. A mandula magja lehet édes, vagy keserű. A keserűmandula fogyasztása mérgező!

4. A mandula nagyon egészséges, hiszen sok benne a fehérje, az aminosav, és sok növényi rostot tartalmaz. A mandula ezek mellett kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás, de rengeteg kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, mangán és cink is van benne. A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma igen magas, így fogyasztása megvéd a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásával szemben.

5. De nem csak a mandula, hanem a mandulaolaj is a hasznunkra lehet, hiszen kitűnő bőrápoló, különösen azért, mert nincs olyan bőrtípus, amire ne lenne jó. E- vitamin tartalma miatt a bőr puha és bársonyos lesz a használatától.

6. A mandulából készül a marcipán, de készíthetünk belőle ezen kívül lisztet, likőrt, befőttet, és még főételek töltelékeként is megállja a helyét. Sőt, ne felejtsük el a macaront, amelyhez szintén szükség van mandulára.

7. A mandula rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet.

8. A benne lévő zsírok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok lassítják a vérben lévő glükóz felszívódását, ezért jó hatással van a vércukor szintre is.

9. A benne lévő cink védi az agyunkat is. Segíti a memóriát és a figyelmet.

10. Sajnos azonban, ahogy a dió, úgy a mandula is képes komoly allergiás tüneteket okozni, így legyünk nagyon körültekintők a fogyasztása előtt.

Szeretnél saját mandulafát? Semmi akadálya!

A mandulafa csodás látványt nyújt a kertünkben, különösen, amikor virágzik, így nagyon is érdemes helyet adni neki. A mandulafa melegigényes növény. Azt mondják, oda kell a mandulafát ültetni, ahol a nemes szőlőfajták is beérnek. Legjobb termőhelyei a kissé emelkedettebb, déli domboldalak.

marcipán mandula

A marcipán is mandulából készül. Fotó: Pixabay

Habár a kerti környezetben kissé nehezen boldogul, egyáltalán nem lehetetlen, hogy mandulafa legyen nálunk. Ügyelni kell azonban rá, hogy ne érje túl sok nedvesség, mert attól könnyen moníliafertőzést kap. Sajnos a fagy nagyon gyakran elpusztítja a virágait, ezért a mandulafa élete során öt évből egy évben számíthatunk jó termésre, háromban közepesre, egyben pedig semmire.

Ha tehetjük, ne magról kelt csemetét ültessünk, hanem vásároljunk faiskolában mandulaalanyra szemzett, nemes fajtájú oltványt. A kis mandulafákat négy éven át alakító metszésben kell részesíteni. Ezután csak ritkító metszésre van szüksége. Két-három évenként ássunk be 20-30 kg érett istállótrágyát vagy komposztot a mandulafa földjébe. Hálás lesz érte.

A szüretet szeptemberben szokás megkezdni, amikor a külső, zöld burok felreped. Egy mandulafa akár 50 kg termést is hozhat, melyből 15 kg mandulabél nyerhető ki, abból pedig rengeteg finom pirított mandulát lehet készíteni, úgyhogy valóban megéri mandulafát tartani a kertünkben!