A sóska rostokban, magnéziumban, vasban, C- és A-vitaminban rendkívül gazdag. Gyulladáscsökkentő hatású, és remek immunerősítő, magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, így a diétázók számára is jó választás. Ásványi anyagai közül említésre méltó a foszfor, a mész, illetve az oxálsav.
Hatásos immunerősítő
A sóskalevelek rengeteg C-vitamint tartalmaznak, egy tál sóskával akár a napi ajánlott C-vitamin-mennyiség felét is fedezheted. Ráadásul amellett, hogy megerősíti a szervezeted természetes védvonalát, még a bőröd is szebb lesz tőle.
Élénkítő hatású
A sóska kiváló természetes élénkítő, ezért jó választás például ebédre, ha délután sok olyan feladat vár, ami koncentrációt, odafigyelést igényel. Frissítő és élénkítő hatását magas gyümölcssavtartalmának köszönheti.
Frissítő és élénkítő hatását magas gyümölcssavtartalmának köszönheti – fotó: Shutterstock
Jót tesz a hajnak
A sóska a haj egészségének is jót tesz, ugyanis a benne lévő tápanyagok ápolják a hajszálakat, és segítenek megelőzni, hogy szárazzá, töredezetté váljanak a hajvégek.
Támogatja a fogyást
A zöld levelesek többségéhez hasonlóan a sóska is alacsony kalóriatartalommal rendelkező étel, melynek 100 grammja csupán 22 kcal-t tartalmaz. Remek alapanyag salátákhoz, levesekhez, főzelékekhez is, de smoothie-kba is tehető.
Vértisztító
A sóskát a népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
Mire figyelj, ha sok sóskát eszel?
A zöld levelek számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, azonban van néhány tulajdonsága a sóskának, amit érdemes szem előtt tartani. Nem árt tudni, hogy természetes víz- és hashajtó hatással bír, emellett oxálsavtartalma is kiemelkedő, ami nem tesz jót azoknak, akik hajlamosak a vesekőre. Ha viszont nincs ilyen jellegű problémád, mindenképpen építsd be az étrendedbe, mert jót tesz a szív- és érrendszernek, a csontoknak és a szemeknek is.
Forrás: streetkichen.hu