A szeder nagyon finom, zamatos és sokoldalúan felhasználható, hiszen süteményekbe, turmixokba, sőt salátákba is tehetjük.

A szeder jótékony hatásai

A szeder rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz: rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, sőt antociánokat is, melyek sejtvédő hatásokkal rendelkeznek, és kulcsszerepet játszanak a szívbetegségek kockázatainak csökkentésében. Az antociánok csökkenthetik az oxidatív stresszel kapcsolatos betegségek – például szívbetegségek – kialakulásának kockázatait.

A szeder hatékonyan csökkenti a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat is.

szeder

A szeder rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz – fotó: Shutterstock

A szeder sok rostot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez, és táplálják a hasznos baktériumok növekedését a vastagbélben. A magas rosttartalmú étrend segíthet a vastagbélrák megelőzésében.

A szeder gazdag forrása a C-vitaminnak, a K-vitaminnak és a magnéziumnak, amelyek szerepet játszanak egészségünk fenntartásában. Folátot is tartalmaz, amelynek a sejtosztódásban van központi szerepe.

A szeder fenolos vegyületekben, például ellaginsavban is gazdag, illetve van benne kvercetin is.

A magas koleszterinszint és a magas vérnyomás is oka lehet a szívbetegségek kialakulásának. A szív egészségét azonban támogathatjuk, ha vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag táplálékokat fogyasztunk. A szeder  rostokban és antioxidáns hatású antociánokban is bővelkedik, amelyek nagyon jót tesznek a szív egészségének.

A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása nemcsak a gyulladást jelző markert tudja csökkenteni, hanem 45%-kal csökkenti a szívkoszorúér-betegség rizikóját is.

Forrás: gyogyszernelkul.com